Aviko

Nieuws Nieuwe fabriek

Aviko breidt fritesproductie bij Franse grens fors uit

12 September 2019 - Eric de Lijster - 4 reacties

Aviko gaat de productiecapaciteit van diepgevroren frites en aardappelvlokken flink uitbreiden. Het voedingsconcern, dat onderdeel is van Cosun, bouwt in het Belgische Poperinge (bij de Franse grens) een nieuwe fabriek. In deze fabriek, die klaar moet zijn voor de oogst 2021, kan op jaarbasis 350.000 ton aardappelen worden verwerkt.

Het gaat om een jaarlijkse productie van 175.000 ton diepgevroren frites en 11.000 ton aardappelvlokken, dat wordt verkocht op de markten in West-Europa, Azië en Zuid-Amerika. Ter vergelijking: de grootste fabriek van Aviko in Steenderen heeft een verwerkingscapaciteit van ongeveer 600.000 ton aardappelen per jaar. De nieuwe fabriek in Poperinge wordt zo ingericht dat er in de toekomst ook eventueel een 2 productielijn kan worden gebouwd, waarmee de capaciteit wordt verdubbeld naar 700.000 ton. 

Het investeringsbedrag wordt niet bekendgemaakt. Aviko wil volgens Ton Christiaanse, de CEO van het bedrijf, met de forse capaciteitsuitbreiding profiteren van de groeiende markt. "De wereldmarkt voor diepgevroren aardappelproducten blijft groeien met zo’n 4% per jaar", meldt hij in een verklaring. Albert Markusse, de topman van Cosun: "Met de investering is Aviko in staat ook op de lange termijn de sterke positie in de Europese markten voor foodservice en retailmerkartikelen verder te versterken en ook de kansen voor aantrekkelijke en winstgevende groei overzee optimaal te benutten."

Grondstof uit Frankrijk en België
De keuze voor het Zuid-Vlaamse Poperinge, bij Ieper aan de Franse grens, is volgens Christiaanse gemaakt na zorgvuldige evaluatie van de mogelijkheden op het gebied van teelt, logistiek en de markt. Gelet op de keuze van de locatie gaat Aviko de aardappelen contracteren in België en met name Frankrijk waar voldoende mogelijkheden zijn om de teelt uit te breiden. 

Aviko heeft al een fabriek in het nabijgelegen Proven, een deelgemeente van Poperinge, voor de productie van frites en aardappelspecialiteiten. Wanneer de nieuwe fabriek in Poperinge operationeel is, neemt deze de fritesproductie over. De fabriek in Proven gaat zich dan volledig toeleggen op het maken van aardappelspecialiteiten.

Aviko verkoopt producten aan ruim 110 landen en heeft productielocaties in Nederland, Duitsland, België, Zweden, Polen en China. Naar eigen zeggen behoort het concern tot de vier grootste aardappelverwerkende producenten ter wereld. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
melkert 12 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883979/aviko-breidt-fritesproductie-fors-uit-bij-franse-grens]Aviko breidt fritesproductie fors uit bij Franse grens[/url]
nou nou, moest dat nou 12 jaar duren voor dat de beslissing genomen was. De belgsiche frites baronnen zijn al flink veel verder gekomen in die 12 jaar
Frosty 12 September 2019
op de duur zal de boer de piepers in 2 lagen boven elkaar moeten planten om die fabriek draaiende te houden. de conculegas in de buurt zitten ook alsmaar bij te bouwen.
en de boer neemt het er tot nu nog altijd voor lief bij dat de industrie de prijs bepaalt. wanneer vallen de schellen van hun ogen?
dit moet toch lijden naar fors betere prijzen, maar ach, met een kluitje in het riet is de producent snel tevree
belg 12 September 2019
dit is van ouds her het jachtgebied van de ff teler en bart,s patato om hec te kunnen krijgen zal er flink tegen elkaar op moeten worden gespeeld hogere prijzen is het devies te beginnen bij 15 euro
ook belge 12 September 2019
Proficiaat ! Aviko is een betrouwbare bedrijf.
dat is ongeveer 15000 ha aardappelen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden