Agrifoto

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt ligt als ware stil en bodemt uit

18 November 2022 - 59 reacties

De stemming wil er maar niet in komen op de aardappelmarkt. De industrie lijkt het huidige prijsniveau wel best te vinden en legt de markt als het ware stil. In zekere zin best een gewaagde keuze. Telers zien zich geconfronteerd met een forse kostprijsverhoging in de aardappelteelt en hebben het gevoel een alternatief te hebben met bijvoorbeeld tarwe en maïs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aardappelmarkt waarin momenteel nagenoeg niks gebeurt, bodemt verder uit. Gemiddeld gezien, afhankelijk van ras en regio waar de aardappelen liggen, wordt er tussen €22 (Noord-Nederland) à €23 per 100 kilo (Zuid-Nederland) voor Fontane betaald tot €26 voor Agria en Innovator. Er is geen indicatie dat de markt de komende weken verder gaat terugzakken. Aan de andere kant is er ook weinig te verwachten richting de jaarwisseling met betrekking tot hogere marktprijzen. In die zin lijken de meeste afnemers het jaar uit de posities voor elkaar te hebben.

Doordat de markt vandaag de dag nogal lamlendig aanvoelt wordt er met name door de Belgische verwerkers wel geprobeerd wat aardappelen vast te legen voor levering in de eerste maanden van 2023. Als er vandaag weinig tot geen vraag is, zou een verkoper wellicht wel wat zakendoen voor bijvoorbeeld €24 per 100 kilo Fontane af boerderij voor levering februari. Kortom, door het haast doodliggen van de actuele markt en het verschuiven van de vraag naar later in het seizoen zou je zomaar het marktbeeld in de eerste maanden van 2023 kunnen kopiëren.

Dooie markt
Een weinig opbeurende gedachte. In die zin gaat een markt meer beweging zien als blijkt dat het huidige prijsniveau (gemiddeld €23,50) juist te hoog is gebleken en er een terugval komt naar zeg €20 of lager, dit ligt overigens niet in de lijn der verwachting. Aan de andere kant kan een markt ook in beweging komen als de vraag versus het aanbod (logisch) toeneemt waardoor er een meer competitief beeld ontstaat. Dat voor de markt, en dan met name voor de telers maar ook pools et cetera, competitieve beeld wordt door het verschuiven van de vraag naar het voorjaar er niet veel beter op.

Toch al met al wel een opvallende ontwikkeling. Er wordt alweer door alle belanghebbende gekeken naar komend oogstjaar. Wat gaan telers doen met het areaal gezien de huidige marktprijzen van bijvoorbeeld tarwe en maïs? Wat is een reële contactprijs voor seizoen 2023/24? Met andere woorden: hoe wordt het areaal aardappelen in de EU-4 landen op het gewenste niveau gehouden? Veel om je als afnemers druk over te maken. Dat er dan vandaag de dag sprake is van een 'dooie' markt is blijkbaar geen issue.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden