Shutterstock

Analyse Aardappelen

Waar kan ik fritesaardappelen kopen?

30 December 2022 - 15 reacties

Waar kan ik fritesaardappelen kopen? Dat is de vraag die vooral de Belgische verwerkers mee bezig zijn. De Belgen stappelen de laatste jaren record op record als het om de fritesverwerking gaat en ook in 2022 is een nieuw verwerkingsrecord een feit. Om eindproduct te maken zijn natuurlijk wel aardappelen nodig en dat is nu met betrekking tot de oogst 2022 net een probleem.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zoals inmiddels bekend is de aardappeloogst in België, maar zeker ook in de fritesaardappelteeltgebieden van Noord-Frankrijk flink tegen gevallen. Dat in combinatie met de honger naar grondstof door verder aantrekkende vraag naar eindproduct, zou de markt een meer explosief karakter kunnen geven.

Van een explosief karakter van de markt is geen sprake. De marktprijzen zijn weliswaar de afgelopen weken na de eerste periode van bewaren weer aangetrokken, maar de prijsverloop is geleidelijk te noemen. De termijnmarkt van het april 2022-contract noteerde begin december nog €24, maar kon een stap omhoog maken toen de diverse aardappelnoteringen hoger uitpakten. In België werd door een hogere Belgapomnotering (van €22,50 naar €25 voor Fontane) voor de kerstdagen uit het initiatief genomen. De overige landen zijn met betrekking tot de diverse noteringen inmiddels gevolgd.

Schokeffect
De vraag is, met nog een groot deel van het bewaarseizoen voor de boeg: hoe nu verder? In die zin laat de termijnmarkt met een notering op bijna €29 het sentiment voor de komende weken goed zien. Bij een volgens verwachting verdere vraag naar aardappelen is het logisch om er vanuit te gaan dat de noteringen in België, gevolgd door de andere EU-4 landen, op korte termijn zullen stijgen naar €27,50. Maar ook €30 ligt in de lijn der verwachting. In principe kan een marktprijs, zeker van rassen als Agria, Markies en Innovator, zonder problemen boven het €30-niveau uitstijgen. Een en ander zal echter waarschijnlijk zoals eerder in het seizoen geleidelijk verlopen.

Explosiviteit en de aardappelmarkt gaan niet echt meer samen. Door meer voor aardappelen te betalen krijg je in de huidige structuur van de markt niet meer volume in handen. Een schokeffect zoals je regelmatig wel terugziet in de uienmarkt, komt in de aardappelmarkt bijna niet meer voor, of het moet een Europees aanhoudende droogte zijn (oogst 2018) of op grote schaal te veel regenval (oogst 2016). Een belangrijke reden is dat veel aardappelen reeds een 'baas' hebben en alleen nog moeten worden afgerekend op basis van de actuele marktprijs. Conclusie is dat de vorming van de aardappelmarktprijs zeker vanaf eind juli van het groeiseizoen de laatste jaren een steeds voorspelbaarder verhaal is geworden, ook al is bekend dat de verhouding 'behoefte naar grondstof en afzet van frites' zeker in België en Frankrijk flink uit balans is. 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden