Agrifoto

Nieuws Aardappelen

McCain biedt meer keuze in aardappelcontracten

25 Januari 2023 - Niels van der Boom - 15 reacties

Ook aardappelverwerker McCain heeft zijn aardappelcontractprijzen voor seizoen 2023-2024 gepresenteerd. Over de hele linie nemen de prijzen met 30% tot 40% toe. Daarnaast worden de leveringsvoorwaarden versoepelt en komt McCain met nieuwe contractvormen die de keuzemogelijkheid voor telers vergroot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor af land levering in week 36 betaalt McCain voor Fontane €17 en voor Innovator €19 per 100 kilo. In week 17 (eind april) bedraagt het prijsniveau €25 en €26,75. Eind juni – in week 26 – is dat opgelopen tot €27,35 en €28,95. Voor alle rassen en leverperiodes stijgen de contractprijzen tussen de 30% en 40%, ten opzichte van het afgelopen seizoen. Dit zijn prijzen inclusief vergoedingen voor bewaring in de mechanische koeling.

Versoepeling aan eisen
"Er zijn een aantal wijzigingen voor het nieuwe seizoen", licht agrarisch directeur Alex Petrov toe. "Zo passen we de leverspecificaties aan naar 35 millimeter, zoals dit in België al de standaard was. De tarra-eisen zijn gewijzigd en vriendelijker voor de teler. Het kwaliteitssysteem blijft ongewijzigd. Ook het premiesysteem passen we aan in het voordeel van de teler." Ook de bewaarvergoedingen zijn aangepast. Het Canadese bedrijf start eerder met het uitbetalen van een premie voor de mechanische koeling. In week 17 bedraagt de premie €5 per ton. Dit loopt op tot €14 in week 28.

Meer aardappelen vereist
"McCain biedt een breed palet aan rassen waar telers uit kunnen kiezen, afhankelijk van hun wensen", zo licht de directeur toe. "Het voor ons nieuwe ras King Russet is veelbelovend. Hier zetten we meer op in. Pootgoed is voldoende beschikbaar voor alle rassen. De prijzen stijgen met zo'n 15%." De verwerker heeft in 2022 zijn verwerkingscapaciteit in Lelystad uitgebreid. De opstartperiode is inmiddels voorbij. Voor oogstjaar 2023 zet het bedrijf daarom in op zowel een groter areaal als meer tonnen aardappelen in heel Nederland. Telers die meer dan 200 ton leveren op een vast contract of mini-maxi prijs krijgen een extra premie."

Contract met bodemprijs
Naast de bestaande contractvormen is vanaf dit jaar een contract met bodemprijs mogelijk. Petrov: "Dit nieuwe contract geldt voor aardappelen die droog uit de schuur worden geleverd, waarbij minimaal 40 ton per hectare voor een vaste prijs wordt vastgelegd. Het vaste prijsniveau voor 2023 wordt als minimum gehanteerd. Voor de aardappelen boven dit volume delen de teler en McCain de winst 50/50%, wanneer de marktprijs boven het contractprijsniveau uitkomt. Gebeurt dit niet, dan blijft het vaste prijsniveau gehanteerd. Dit laat telers profiteren van een hoge(re) marktprijs zonder neerwaarts risico."

Als enige verwerker zet McCain ook in op meerjarige contracten, waar het ook een extra premie voor betaalt. Als basis dient dit jaar de prijs van 2023, maar deze wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. Bij een meerjarige afspraak wordt de uiteindelijke prijs dus niet definitief vastgelegd, maar wel het volume. "Dat geeft de teler zekerheid over meerdere jaren tegen interessante voorwaarden", aldus Petrov. "Ik zie een uitdagende toekomst voor zowel de verwerker als de teler", vervolgt hij. "Klimaatverandering, nieuwe regelgeving, maar uiteraard ook de fors gestegen kostprijs. We moeten daarom samenwerken om deze uitdagingen het hoofd te bieden."

Eerder hebben al onder meer Farm Frites, Aviko en LambWeston/Meijer hun contractprijzen- en voorwaarden voor oogst 2023 bekendgemaakt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden