Shutterstock

Analyse Aardappelen

Aardappelverwerkers missen op haar na record

16 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 7 reacties

De aardappelverwerkende industrie blijft volle bak doorstampen in de productie van frites en andere diepgevroren aardappelproducten. Vorige maand werd nog een nieuw verwerkingsrecord neergezet voor januari. Deze maand werd een all time high voor februari op een haar na gemist.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In februari werd 334.300 ton aardappelen verwerkt tot diepvriesfrites en andere diepgevroren aardappelproducten, zo blijk uit de verwerkingscijfer die de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi) vandaag (donderdag 16 maart) heeft gepubliceerd. Dat steekt misschien wat schril af tegen de 360.700 ton van januari, maar slechts één jaar werden er in (de drie dagen kortere maand) februari meer aardappelen verwerkt. Dat was in 2016, toen er met 334.400 ton welgeteld 100 ton meer werd verwerkt. Het vijfjarige gemiddelde voor februari ligt 17.600 ton lager. Het verwerkingscijfer komt daarmee dit seizoen uit op 2.332.800 ton. Dat is nog altijd een record. Nooit eerder werden er zoveel aardappelen verwerkt door de Nederlandse industrie.

Hoog rendement
Van de in februari verwerkte aardappelen was 31,3% afkomstig uit het buitenland. Procentueel gezien zijn er daarmee relatief weinig aardappelen geïmporteerd. In tonnen uitgedrukt werd 104.800 ton aardappelen van buiten Nederland verwerkt. Dat is maar 400 ton meer dan waar het vijfjarige gemiddelde op staat. Daaruit kunnen we concluderen dat de spurt in de productie wordt gevoerd met vooral Nederlandse aardappelen. In totaal is er in februari 156.400 ton voorgebakken frites geproduceerd en 28.900 ton aan overige producten. Het verwerkingsrendement is daarbij fors gestegen van 49,8% in januari naar 55,4% in februari. Het verwerkingsrendement ligt daarmee relatief hoog.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden