Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Opnieuw verrast PotatoNL met notering

8 Mei 2023 - Niels van der Boom - 14 reacties

Dat er op de aardappelmarkt heel wat is te beleven behoeft geen uitleg. Toch komt de prijssprong die PotatoNL vandaag – maandag 8 mei – maakt als een verrasing. Met name in de exportmarkt wordt er flink getrokken aan schillerij-geschikte aardappelen. De fritesindustrie kan niet anders dan meegaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor het eerst in haar geschiedenis noteert PotatoNL aardappelprijzen van €50 per 100 kilo. Het gaat daarbij om fritesgeschikte aardappelen die nagenoeg allemaal van het ras Agria zijn. Het smaakvolle ras is geschikt om verse frites van te snijden en is in de exportmarkt erg populair.

"Met name in Spanje en Zwitserland is er een zeer goede vraag naar Agria", weet PotatoNL-gespreksleider Watze van der Zee. "Er zijn meerdere partijen voor €50 verhandeld en ook wordt dit bedrag geregeld geboden door kopers. Het gaat daarbij om de zeer goede partijen met een topkwaliteit en in kisten bewaard. In Spanje speelt de uitzonderlijke droogte mee, waardoor er veel vraag naar aardappelen ontstaat."

Fritesaardappelen moeten mee
Dit betekent een sprong van €7 ten opzichte van een week eerder bij categorie 2. Bij de noemer verse frites is een plus van €5 te zien. Ook de categorie 1 gaat mee omhoog, maar deze doet het met €2,75 stijging iets rustiger aan. Daar ligt het plafond nu op €44, al is bekend dat ook €45 volop wordt geboden. De notering van de fastfoodrassen als Innovator en Markies laat PotatoNL bijna ongemoeid. Die van de Fontane en Ramos gaat wel met €2,50 omhoog, tot €40 - €43,50.

"Verwerkers kunnen niet anders dan meegaan in deze markt, wat dan ook terug te zien is in de notering", aldus Van der Zee. "De vraag naar frites en de prijs hiervan blijft zeer goed, waardoor fabrieken het zich kunnen veroorloven dergelijke bedragen te betalen." Of de huidige opwaartse beweging aan blijft houden durft hij niet met zekerheid te zeggen. "In de uienmarkt hebben we ook gezien dat de prijs eerst omhoog schoot en vervolgens stabiliseert, om dan weer te dalen. Een stabilisatie in de aardappelprijs op korte termijn is daarmee niet ondenkbaar."

Achterstand
Bij de aardappelverwerkers speelt de stand in het land een grote rol. De eerste meiweek heeft eindelijk een kans geboden om veel aardappelen te poten, wat dan ook is gebeurd. Toch blijft de voortgang behoorlijk achterlopen op voorgaande jaren. Zeker in de omringende landen is dat het geval. Ondanks dat het momenteel groeizaam weer is – met voldoende vocht en temperatuur – is de achterstand niet snel ongedaan gemaakt. Zowel op de korte en middellange termijn worden daarom de nodigde partijen vastgelegd, al is de groep telers die hier van kan profiteren wel steeds kleiner.

Om nog een parallel met de uienmarkt te trekken; het verbaast menigeen hoeveel uien er uiteindelijk toch nog in schuren zitten. Gaan we bij aardappelen iets soortgelijks meemaken? Anderzijds, wanneer de prijs begin mei al oploopt tot bijna €45, wat heeft juni dan in petto? Van afkoelen is op dit moment nog geen sprake, al hangt veel af van het groeiseizoen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden