Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Aardappelen

Frans ministerie ziet krimp in aardappelareaal

10 Mei 2023 - Niels van der Boom - 19 reacties

Het consumptieaardappelareaal neemt dit jaar licht af in Frankrijk. Dat becijfert landbouwstatistiekdienst Agreste. Ook worden minder zetmeelaardappelen in het land verbouwd. Deze beweging is uitzonderlijk te noemen. Juist omdat in dit land nog groei mogelijk is en fabrieken zitten te springen om aardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Agreste heeft een eerste schatting bekendgemaakt voor verschillende (voorjaars)gewassen, waaronder consumptieaardappelen. Het areaal komt volgens de statistiekdienst dit jaar uit op 153.000 hectare. Dat is 2.000 hectare minder dan in 2022 werd verbouwd, maar wel iets meer dan het vijfjarig gemiddelde van 152.500 hectare.

Ook het areaal zetmeelaardappelen ziet Agreste dalen dit jaar, van 21.000 naar 19.000 hectare. Dat is 17% minder dan het vijfjarig gemiddelde.

Verdeling
Wanneer de cijfers kloppen betekent het dat aardappelverwerkers telers niet in beweging hebben gekregen om meer aardappelen te verbouwen, terwijl die wel hard nodig zijn om de fabrieken gevuld te houden. Zeker nu aan beide kanten van de grens met België behoorlijk meer capaciteit is gebouwd. Wel is het de vraag hoe de verdeling tafel- en fritesaardappelen dit jaar wordt gemaakt. Een trend naar minder tafelaardappelen en meer frites- of dubbeldoelrassen is al langere tijd zichtbaar.

De overheidscijfers liggen in lijn met de cijfers die NEPG hanteert. Over 2022 hebben zij het over 156.000 hectare. Agreste doet het met 1.000 hectare minder. Tussen 2012 en 2020 groeide het aardappelareaal met 44%, om vervolgens stabiel te blijven. Franse aardappeltelers hebben ook lastige jaren gekend met droogte en stijgende teeltkosten.

Meer graan, minder bieten
Dat het areaal wintertarwe, gerst en koolzaad is toegenomen dit jaar was al eerder bekend. Franse boeren hebben duidelijk vaker voor granen en koolzaad gekozen op basis van de goede marktprijzen die vorig jaar werden betaald. Wat het areaal maïs doet heeft Agreste nog niet becijferd. Het areaal suikerbieten daalt opnieuw, tot 382.000 hectare. Dat is het kleinste areaal in veertien jaar tijd.

Franse aardappeltelers hebben eveneens te maken met een moeilijk voorjaar om de gewassen in de grond te krijgen. Tot vorig weekend zat pas 35% van de aardappelen in de grond, volgens cijfers van Aviko Potato. In de voorgaande vijf jaar was begin mei al 90% tot 95% van alle aardappelen gepoot. Vooral in de kustgebieden zijn de omstandigheden nat en kon het poten pas begin mei starten.

Dinsdag 9 mei is het ook in Frankrijk weer beginnen te regenen, met 10 tot 20 millimeter neerslag in het noorden. Het blijft de komende tien dagen wisselvallig, met bijna iedere dag een kleine bui. Dat maakt het poten van de aardappelen erg moeilijk.

Recordhoge aardappelprijs
Een langer bewaarseizoen zorgt er ook voor dat de vraag naar aardappelen blijft aantrekken. RNM hield de fritesaardappelprijs afgelopen week ongewijzigd, op €40 per 100 kilo voor Fontane en andere rassen. Telers die nog vrije aardappelen hebben te verkopen, wachten rustig af. Zij weten dat er genoeg verwerkers zijn in Frankrijk – maar met name in België – die om aardappelen zitten te springen. De tafelaardappelprijs van RNM heeft inmiddels het record van oogstjaar 2018 doorbroken. Voor tafelaardappelen klasse 1 wordt nu €56 betaald. Dat is €9 meer dan het prijsrecord in seizoen 2018/19. Ook de exportprijzen zijn fors aangetrokken.

Eind februari maakte Boerenbusiness een eerste analyse voor het aardappelareaal in de EU-4 dit jaar. We gingen toen uit van maximaal 3% groei. Onder andere voor het areaal in Frankrijk. Worden de cijfers van Agreste bewaarheid, dan wordt het voor de Europese aardappelverwerkers bijzonder lastig om het aardappelareaal te laten groeien. In Nederland en België is grote druk op de grond en ook in Polen krimpt de teelt. Alleen Duitsland kan dan een plusje laten zien.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden