Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Record aardappelexport Oekraïne dankzij één land

20 September 2023 - Niels van der Boom - 4 reacties

Ondanks dat Oekraïne sinds 24 februari gebukt gaat onder een oorlog met Rusland wist de aardappelsector in het land een recordhoeveelheid aardappelen uit te voeren in de eerste zes maanden van dit jaar. Dat is bijzonder te noemen. De oorzaak ervoor ligt onder andere bij de slechte staat van de aardappelsector in het land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gezien de bewegingen op de Europese aardappelmarkt is het niet vreemd dat het exportniveau van Oekraïense aardappelen 3,8 keer hoger ligt dan het vijfjarig gemiddelde. Maar voor een land getroffen door een oorlog is het op z'n minst bijzonder te noemen. Welke oorzaken liggen hieraan ten grondslag?

Zwaar verliesgevend
In de eerste zes maanden van 2023 heeft Oekraïne 19.800 ton consumptieaardappelen uitgevoerd, zo meldt nieuwssite East-Fruit. De laatste keer dat er meer dan 10.000 ton aardappelen werd uitgevoerd was tien jaar geleden, toen het om 14.700 ton ging. De gemiddelde verkoopprijs van de geëxporteerde aardappelen bedroeg $0,16 per kilo, omgerekend €15 per 100 kilo. Dat is de groothandelsprijs voor gesorteerd product, dus de prijs die de teler ontvangt, zit daar nog enkele centen onder. Zwaar verliesgevend dus.

Nog opvallender is dat meer dan 90% van dit volume naar slechts één land werd uitgevoerd: Moldavië. Dit land is namelijk bijna de enige exportbestemming die bereid is om genoegen te nemen met de lage kwaliteit van de Oekraïense aardappelen. Veelal worden niet de juiste (professionele) rassen geteeld, is de schilkwaliteit slecht en is bewaren van aardappelen erg lastig. Telers hebben dat niet in de vingers, waardoor ze verlies blijven maken op de teelt.

6,2 miljoen vluchtelingen
Een ander probleem waar telers mee kampen zijn de gevolgen van de oorlog. Zo is de infrastructuur op en rond boerderijen beschadigd, wat bewaren en transporteren nog lastiger maakt, en de interne consumptie is afgenomen omdat naar schatting 6,2 miljoen mensen het land hebben verlaten. De teelt professionaliseren valt niet mee wanneer er geen geld wordt verdiend, weinig vraag is en je bewaarschuur kapot wordt gebombardeerd.

Ironisch genoeg importeert Oekraïne relatief veel uien uit Oezbekistan. Dat land is dan weer de grootste importeur van tafelaardappelen ter wereld. Toch exporteren de Oekraïners nul ton aardappelen naar het land. Afgezien van de logistieke uitdagingen, omdat de uitvoer nu om Rusland heen moet, zitten de Oezbeken niet op de inferieure aardappelkwaliteit te wachten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox