Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Duitsland mist ruim 160.000 ton aardappelen

2 Oktober 2023 - Niels van der Boom

Duitse aardappelgewassen hebben zich dit jaar door moeilijke omstandigheden moeten slaan, maar leveren uiteindelijk een gemiddelde opbrengst. Wel is de kwaliteit een issue. Dat blijft uit de eerste cijfers van het landbouwministerie BMEL.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het landbouwministerie verwacht dat er dit jaar 10,9 miljoen ton aardappelen in het land gerooid gaan worden. Dat cijfer is gebaseerd op proefrooicijfers uit alle deelstaten. Omdat slechts een derde van de zevenhonderd monsters is onderzocht kan het definitieve opbrengstcijfer nog wel afwijken van de nu gepresenteerde data.

164.000 ton 'mist'
Met 10,9 miljoen ton pakt de oogst 2% groter uit dan in 2022 werd gerooid en 1% meer ten opzichte van het meerjarig gemiddelde. Het areaal kromp bij onze oosterburen met 4.000 hectare. Toch goed voor 164.000 ton aardappelen minder, wanneer je uitgaat van de gemeten gemiddelde hectareopbrengst van 41 ton.

Een uitsplitsing tussen consumptie, pootgoed en zetmeel maakt BMEL helaas niet. Vorig jaar werd net niet de 8 miljoen ton consumptieaardappelen aangetikt. Gezien de cijfers lukt dat dit jaar wel, zoals we al eerder voorspelden. Het vijfjarig gemiddelde bedraagt 8 miljoen ton consumptieaardappelen. Ook het areaal zetmeelaardappelen kromp dit jaar in Duitsland.

Kwaliteit
In deelstaat Nedersaksen – waar een behoorlijke areaalkrimp zichtbaar is – ligt de geschatte opbrengst 3% onder vorig jaar met 5,1 miljoen ton aardappelen. Dankzij de natte zomer is ook voor Duitse aardappeltelers de kwaliteit een uitdaging. Wel verschilt de situatie erg per deelstaat, zo rapporteert het BMEL.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox