Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Niet eerder rooide Polen zo weinig aardappelen

3 Oktober 2023 - Niels van der Boom

Volgens officiële cijfers breekt de Poolse aardappeloogst van 2023 het oude diepterecord van tien jaar geleden. Niet eerder werden zo weinig aardappelen uit de grond gehaald in Polen. Dat heeft niet alleen met een tegenvallende hectareopbrengst te maken, maar ook zeker met een kleiner areaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Poolse aardappelsector is in twee gevallen uniek te noemen. Enerzijds heeft het de krapste aardappeloogst in de EU-5, de kleinste sinds 2013 die toen 5,74 miljoen ton bedroeg. Volgens officiële cijfers van statistiekdienst GUS komt de totale oogst van dit jaar niet verder dan 5,5 miljoen ton.

Grote teler stopt
Anderzijds is er het feit dat in Polen juist de grote aardappeltelers er de brui aan geven en kleine bedrijven met de teelt doorgaan. Voor de efficiëntie – en daarmee de opbrengst – is dat slecht nieuws. In Noordwest-Europa worden de grote aardappeltelers groter en slokken ze zo het areaal van veel kleine bedrijven op. In Polen kiezen bedrijven die traditioneel op graan en bieten zijn ingestoken, eerder voor gewassen die ze met de combine kunnen oogsten of de bietenrooier. Met name de suikerbietenteelt was vorig jaar en ook dit jaar zeer profitabel. De risico's liggen in deze teelten veel lager dan bij aardappelen.

Het GUS raamt de hectareopbrengst op slechts 29,4 ton per hectare. Dat is 4% lager dan in 2022 werd gerooid. Bij 187.000 hectare kom je dan op 5,5 miljoen ton consumptie-, pootgoed en zetmeelaardappelen. Deze zomer werd over nog lagere cijfers van slechts 176.000 hectare gesproken. Een fikse daling van 12%. Uiteindelijk is die daling dus iets gedempt, maar het oogstvolume ligt nog altijd een half miljoen ton onder vorig jaar.

Import
De Poolse aardappelprijzen bleven eerder deze herfst al aardig in de benen. Met de meest recente opbrengstcijfers van 30 september is de verwachting dat de markt op een positief niveau kan blijven, mits er niet goedkope aardappelen worden ingevoerd vanuit andere bestemmingen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden