Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Restant aardappeloogst 2023 blijft martelgang

25 November 2023

Het laatste (en toch altijd nog aanzienlijke) deel van de EU-4 aardappeloogst van 2023 blijft vooralsnog een martelgang. Hoewel telers elke mogelijkheid te baat nemen om te rooien, is het nu langzamerhand wel duidelijk dat zeker niet alle aardappelen worden geoogst. Wat er overblijft van de prognoses van eerder deze herfst, is daarmee de vraag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de enorme groeispurt van de aardappelen in vooral de maanden augustus en september, zou er met name in België en Frankrijk een topoogst op stapel staan. Zo maakte Agreste (het statistiekbureau van het Franse ministerie van Landbouw) begin deze maand bekend dat de totale Franse oogst van consumptieaardappelen uit zou komen op 7,1 miljoen ton. Dat is maar liefst 17% meer dan in oogstjaar 2022 (6,6 miljoen ton in 2021, 6,7 in 2020, 6,5 in 2019). Ook in België werd afgestevend op een bovengemiddelde aardappeloogst. Met die verwachting werd er tot voor kort door PCA/Fiwap voor Fontane en Challenger €8 tot €10 per 100 kilo op het bord gezet! Nu een aantal weken verder en met, vooral in België, nog ruim 10% te rooien is de stemming drastisch gewijzigd. Zo noteert Belgapom vandaag (vrijdag 24 november) voor de tweede week op rij €20 voor Fontane en Challenger.   

Te kort of te veel
Voor de EU-4 landen was tot voor kort de verwachting dat de consumptieaardappeloogst op ruim 23 miljoen ton zou gaan uitkomen, dik 1,5 miljoen ton meer dan in oogstjaar 2022 en vergelijkbaar met het pre-coronaoogstjaar 2020. Indien er door de oogstperikelen nu eens 5% niet gerooid kan worden, dan zou het totale EU-4 volume aardappelen uitkomen op ruim 22 miljoen ton, dat is weliswaar ruim boven oogstjaar 2021, maar daarvan was bekend waar de markt op eindigde (€50+). Als zelfs wat meer aardappelen in de EU-4 landen op 5% zou blijven zitten, wordt de uitgangsposities nog weer anders. Maar het lijkt momenteel nog even een brug te ver om daarmee te rekenen. Wellicht dat Koning Winter de komende weken de situatie nog weer naar beneden bijstelt.

Door de situatie in de verschillende aardappelteeltgebieden is de stemming zoals eerder aangeven drastisch veranderend van een gemiddelde marktprijs van fritesaardappelen medio oktober rond €12,00 per 100 kilo naar actueel circa €20, oftewel bijna €10 hoger. De termijnmarktnotering van het april 2024-contract is inmiddels vooruitgelopen op de positieve verwachting richting het voorjaar naar circa €32,50. Feit is natuurlijk wel dat het aanbod, zeker ook van aardappelen die niet of nauwelijks geschikt zijn voor de bewaring en aardappelen die 'lastig' liggen in de bewaring, voorlopig druk blijven geven op de markt. Dus in die zin kunnen de huidige verwachtingen ook wat te hooggespannen zijn. In dat geval kan het zoet nog even op zich laten wachten de komende periode.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden