HZPC

Nieuws Aardappelen

HZPC ziet omzet niet stijgen maar pootgoedvolume wel

19 Februari 2024 - Niels van der Boom

Ondanks een groot tekort aan pootgoed verwacht veredelaar Royal HZPC Group dat het afgezette volume in het huidig boekjaar met 3% toeneemt. De omzet blijft ongeveer gelijk, zo denkt het. Tegelijk met publicatie van de financiële cijfers kondigt CEO Gerard Backx aan terug te treden later dit jaar. Een ervaren bestuurder uit de zuivelwereld volgt hem op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is bijzonder om te lezen in een seizoen met extreme pootgoedschaarste maar; "We verwachten dat het totale verkochte tonnage toeneemt met 3%", zegt Gerard Backx. "Dit ondanks een afname van de directe verkoop in Europa van 10%", zo vult hij aan. Reden voor de stijging moet worden gezocht in de verkoop van meer bovenmaten én en hoger tonnage geteeld door licentienemers. Vooral in Amerika en Azië.

Bovenmaat pootgoed uitplanten is in veel landen buiten de EU niet toegestaan, maar dit jaar worden uitzonderingen gemaakt. Omdat de pootgoedopbrengsten buiten Europa veelal wel goed zijn kan HZPC daar wel groeien dit seizoen.

Financiële onzekerheid door politieke onrust
De omzet blijft volgens de aardappelveredelaar ongeveer gelijk aan het vorig boekjaar, zo'n €420 miljoen, dat tussen juli 2023 en juni 2024. De brutomarge bedraagt naar schatting €71 miljoen en het nettoresultaat komt op €5 tot €7 miljoen uit. Dit is deels afhankelijk van het betaald krijgen van alle poters in 'politiek onrustige regio's'. Dat bouwt enige onzekerheid in de jaarcijfers.

Niet meegenomen in de kosten is het nieuwe 'Connecting Growers programma'. Een digitaal platform voor het verhandelen van niet-actieve raslicenties die kunnen worden overgenomen door actieve pootgoedtelers. Nadelige financiële gevolgen na de hackaanval in september vorig jaar worden in het persbericht niet genoemd.

Backx treedt af
Sinds 2001 is Gerard Backx het gezicht van HZPC uit Joure en daarmee een van de nestors van de Nederlandse pootgoedindustrie. Na collega Jan van Hoogen (Agrico) gaat ook Backx stoppen. Op 1 september van dit jaar draagt hij het stokje over aan Hans Huistra. Huistra is momenteel COO bij Meatable, een bedrijf dat plantaardige vleesvervangers produceert. De ervaren bestuurder heeft ruim drie decennia ervaring binnen Friesland Campina, Unilever en Fonterra. Ook is hij de afgelopen zeven jaar lid geweest van de Raad van Toezicht van Cosun. De inmiddels 64-jarige Backx blijft nog wel voor de coöperatie werken zolang dat vereist is.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden