Shutterstock

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt noteert historisch hoog

29 Februari 2024 - 2 reacties

Nog niet eerder sinds de gemiddelde Europese aardappelprijs wordt vastgesteld in de vorm van een cash settlement (CS) is er zo hoog genoteerd! De CS van donderdag 29 februari kwam uit op maar liefst €36,30, weer een stap hoger (€1,50) ten opzichte van vorige week.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In dit tempo zal binnen afzienbare tijd het €40-niveau geslecht kunnen worden. Daarvoor moet de stemming alleen wel nog wat vaster worden. In basis is dat prima haalbaar met een groot deel van het bewaarseizoen nog voor boeg. Wat ook voor de deur staat is het voorjaar en daarmee de start van seizoen 2024/25. Wordt het een laat voorjaar dan is de route van vorig seizoen (Belgapom in juli naar €60 voor Fontane) voor de hand liggend. Wordt het een tijdig of zelfs vroeg voorjaar, wat haast ondenkbaar is gezien hoe vandaag de dag het land er in veel Europese teeltgebieden bij ligt, dan kan dat wellicht de opgaande trend van de markt afremmen.

Koploper in de EU-4 landen is zoals meestal met een gemiddelde notering op €38,55 de inbreng uit Nederland. De noteringen uit zowel Frankrijk, België en Duitsland liggen daar €3 onder. Zoals gezegd, een historisch hoge notering gezien de vroege fase in het seizoen. Echter ook het gemak waarmee de marktprijs stijgt is ongekend en niet echt herkenbaar uit de voorgaande jaren.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden