Paolo Trovo / Shutterstock.com

Analyse Aardappelen

Bovenkant aardappelmarkt richting 50 euro

1 Maart 2024 - 5 reacties

Het zijn bijzondere tijden op de aardappelmarkt. Vanuit verschillende hoeken wordt er getrokken aan aardappelen. De cash settlement voor fritesaardappelen staat voor deze tijd van het jaar op recordhoogte. Exporteurs en schillerijen moeten wat om tegen het geweld van de fritesindustrie op te boksen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bovenkant van de aardappelmarkt gaat momenteel richting €50 per 100 kilo afgehaald bij de teler. Zo is er in Zuidwest-Nederland voor Agria (los gestort) deze week €47 betaald met als bestemming schillerij. Voor levering medio april uit kistenbewaring Midden-Nederland zou dat €50 zijn geweest. In basis ligt de actuele aardappelmarkt voor frites en overige bestemmingen aardappelen in een brede range tussen €35 voor Fontane (zie ook Belgapom-notering van vrijdag 1 maart), €40 voor Innovator oplopend tot dus €47 voor Agria. Met een duidelijk beter weertype voor de komende twee weken in het vooruitzicht zou je wellicht denken dat de markt wat kan stabiliseren. Zeker met in het achterhoofd dat het bewaarseizoen nog maar op de helft is.

Kapers op de kust
Kijkend naar de Duitse REKA-notering van vrijdag 1 maart dan worden er altijd nog stappen in prijs naar boven gemaakt waarbij er voor Fontane en Challenger €36 op het bord kwam te staan. Voor Innovator is dat €39. De onderkant van de prijsrange kan op niet al te lange termijn wellicht eenvoudig richting €40 lopen ook gezien de biedingen voor Fontane voor week 17 (€40) die er zijn, waardoor het tot nu toe historisch verloop van aardappelseizoen 2023/24 verder zijn vervolg zal kunnen krijgen.

Feit is wel dat vanuit het exportsegment de kopers wel wat achterover gaan leunen indien er veel meer dan €42,50 per 100 kilo betaald moet worden, zoals er deze week voor bijvoorbeeld Melody is gedaan. Het vervolgens exportklaar maken en op de plaats van bestemmingen krijgen (bijvoorbeeld Spanje) wordt dan een kostbare aangelegenheid. Met aanbod van aardappelen uit nu alleen nog Egypte komen de kaarten weer wat anders op tafel te liggen, hoewel de vraag naar aardappelen behalve in Spanje en Italië ook groot is in Griekenland. In Griekenland viel de oogst in 2023 tegen en zijn de nog in voorraad zijnde aardappelen beperkt waardoor de actuele marktprijzen af teler momenteel tussen het €60- en €70-niveau liggen. De hoge prijzen en daarmee financieel aantrekkelijke teelt van aardappelen in 2023 zal naar verluidt voor flink een groter areaal (tot 20% meer) in oogstjaar 2024 kunnen zorgen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden