Agrifoto

Analyse Aardappelen

Aan de boom schudden laat niet meer aardappelen los

29 Maart 2024 - 13 reacties

De aardappelmarkt dreigde de voorbij weken terug te zakken. Die afkoeling volgende op een constante stijging vanaf november en een daaropvolgende stabilisatie medio februari. Deze maand is eens even getest hoe stevig het fundament onder die markt is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eerst was daar een relatief flinke knik van de marktprijs 18 maart van de PotatoNL categorie 1-notering met gemiddeld €2,50. Er werd een transactie ingebracht die maandag (18 maart) op de PAT, van 375 ton Fontane op €30. Een transacties die eruit sprong aangezien de meeste zaken werden gedaan op €35. Deze opvallende (marktverstorende) transactie deed niet alleen de wenkbrauwen fronsen maar zorgde duidelijk voor enige onrust. De daaropvolgende Belgapomnotering voor Fontane en Challenger bleef nog wel onveranderd op €35, maar met daarachter marktstemming 'flauw' later in de week versterkte de onrust. Zou de markt de weg naar een lager prijsniveau gaan maken, zeg €30?

Het effect van de dreiging van lagere prijzen heeft in de voorgaande seizoenen vaak voor meer aanbod gezorgd, met als gevolg vaak een verder afkalvend prijsniveau. Dit seizoen, getuige ook het herpakken van de markt en kijkend naar de verschillende noteringen in de EU-4 landen, lijkt er vooralsnog geen prijsverval van de aardappelmarkt in beeld.

Weermarkt
Feit is ook dat de dreigende prijsdaling (schudden aan de boom) niet voor meer aanbod heeft gezorgd, de markt was en bleef ondanks het toch relatief hoge niveau in balans. Sterker nog, het element van een mogelijk relatief laat voorjaar gaat gezien de weersvoorspellingen ook meespelen. Natuurlijk zijn en worden er verspreid over Europa zodra dat mogelijk is aardappelen gepoot, echter de bulk moet nog de grond in. Mocht er daadwerkelijk vertraging zijn met de start van seizoen 2024/25 dan zal de spanning weer verder kunnen oplopen. Het bewaarseizoen is immers nog lang niet ten einde.

Of de prijsexplosie van vorig seizoen herhaald gaat worden (Belgapom week 27 op €60) is de vraag, verwerkers hebben zich de laatste maanden wel kunnen voorbereiden en hebben kunnen leren (althans dat mag je aannemen) uit het (recente) verleden. Dat oogstjaar 2023 ook weer als memorabel de boeken in zal gaan, staat nu al als een paal boven water.    

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden