Shutterstock

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt reageert als een olietanker

22 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Regen, regen en nog eens regen, dat is nu al meer dan een halfjaar één van de belangrijkste thema's op de aardappelmarkt. Na een verzopen oogst in 2023 liggen nu (lokaal) de poters voor de oogst van 2024 in het water, als ze ten minste al in de grond zitten. Het duurt even, maar het natte voorjaar krijgt beetje bij beetje meer vat op de aardappelmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met kunst- en vliegwerk zijn op de spaarzame droge dagen dit voorjaar alles bij elkaar toch nog heel wat aardappelen gepoot. Verschillende telers vragen zich zo onderhand af of ze daar goed aan gedaan hebben. Vorige week kreeg het zuiden van Nederland een bak water, maandag kreeg het Noorden de volle laag en afgelopen avond en nacht was het midden aan de beurt. Dat wil niet zeggen dat alles verloren is, maar er zullen best wat percelen tussen zitten die eigenlijk over gepoot moeten worden. De beperkte beschikbaarheid van pootgoed kan nog weleens voor problemen zorgen.

Niet alleen in Nederland werkt het weer niet mee. Sommige verwerkers hadden de vroege aardappelen uit Duitsland en Frankrijk al met de pen opgeschreven. Die moeten waarschijnlijk opnieuw gaan rekenen, omdat daar lokaal ook wateroverlast is geweest. De aansluiting tussen oude en nieuwe oogst wordt er niet makkelijker op. Dat zou een reden kunnen zijn dat de verwerkende industrie niet voluit gas geeft.

Variatie
Alles bij elkaar reden voldoende voor stemming op de aardappelmarkt. Prijzen zitten ook wel in de lift, maar het gaat niet in het tempo waar menig teler met vrije aardappelen op hoopt. De PotatoNL liet gisteren een stijging zien en de range is breed met de onderkant op €40 en de bovenkant op €52.

Op die brede range klinkt vanuit verschillende kanten overigens kritiek. Aan de ene kant stonden op de Pat-lijst voor de PotatoNL deze week twee transacties van onder de €40: 100 ton Challenger à €37 en 100 ton Donata à €35. Aan de andere kant wordt er voor Agria's (levering juni) tot €60 betaald. Beide zijn extremen, dus laten we het er maar op houden dat de noteringscommissie de gulden middenweg heeft gekozen, al zijn er ook signalen dat niet alle transacties ook daadwerkelijk zijn meegenomen. Als die signalen kloppen, is dat een spijtige ontwikkeling.

De termijnmarkt reageert sneller op de recente ontwikkelingen. Het laatste contract voor oogst 2023, het junicontract, steeg in pak 'm beet drie weken tijd met ruim 20% en sloot gisteren (dinsdag 21 mei) op €45 per 100 kilo. Het april 2025-contract liet een vergelijkbare beweging zien met een stijging van goed 20% sinds begin deze maand naar €34. Criticasters wijzen erop dat door beperkte omzetten de termijnmarkt ook niet meer de graadmeter is die het was.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden