Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Belgische bietenprijs voor 2018 bedroevend laag

17 December 2018 - Niels van der Boom - 4 reacties

De verwachte uitbetalingsprijs voor suikerbieten die ISCAL Sugar over 2018 uitbetaalt, is naar verwachting bedroevend laag. Dat meldt de Confederatie van Belgische Bietenplanters (CBB). De bietenverwerker betaalt de telers eind december een voorschot, waarbij ook een eindprognose gemaakt kan worden.

ISCAL Sugar heeft 2 fabrieken: 1 in Mons (Bergen) en 1 in Fontenoy. Ook in Nederland heeft het 1 fabriek, in Lelystad. Hier wordt geraffineerde suiker verpakt voor de levensmiddelenindustrie. Naast ISCAL, worden in België eveneens suikerbieten geteeld voor Tiense Suikerraffinaderij, eigendom van Südzucker. Het gaat om 2 fabrieken (Tienen en Longchamps). Samen verwerken zij de oogst van ruim 64.000 hectare suikerbieten.

Lager voorschot
ISCAL Sugar keert zaterdag 22 december het voorschot op de bietenprijs van 2018 uit. Die komt neer op €10,30 per ton, bij een suikergehalte van 17,5%. Daarmee ligt het voorschot €3,13 lager dan vorig jaar, ofwel bijna 25%. Dat schrijft telersorganisatie CBB in hun ledenblad. De extreem lage suikerprijs is de directe oorzaak.

Op basis van het voorschot schetst CBB ook de verwachte definitieve uitbetalingsprijs. Die komt op €22,89 per 100 kilo, bij 17,5% suiker. ISCAL verwacht dat er per hectare gemiddeld 77,5 ton bieten wordt geoogst, met een suikergehalte van 18,5%. Daarmee komt de financiële opbrengst op €2.225 per hectare, inclusief een bietenpulpvergoeding van €4 per ton.

23

procent

ligt de prijs lager, ten opzichte van 2017

De prijs kan nog iets naar boven worden bijgesteld als de suikermarkt positief evolueert. Voor de campagne van seizoen 2019/2020 wordt een wereldwijd tekort aan suiker voorspeld, waardoor ISCAL hoopt dat de lage uitbetalingsprijs eenmalig is.

Tiense Suiker
Tiense Suikerraffinaderij heeft nog geen bedragen naar buiten gebracht. Eind november betaalde het een laatste bedrag uit voor surplusbieten die in campagne 2017 zijn geteeld. Met deze betaling komt de definitieve uitbetalingsprijs voor surplusbieten op €15,43 per ton, bij 17% suiker en inclusief pulpvergoeding. De definitieve prijs voor bieten binnen het basiscontract bedraagt €23,52 per ton.

Voor de oogst van 2018 verwacht Tiense Suiker op hun locatie in het Vlaamse Tienen een gemiddelde opbrengst van 82 ton per hectare, met 18,7% suiker. Voor de fabriek in het Waalse Longchamps is dat 79 ton per hectare, bij 18,6% suiker. De kans dat de bietenprijs van 2018 boven die van 2017 eindigt, wordt zeer klein ingeschat. Hiervoor was de opleving op de suikermarkt van een te korte duur.

Fabrieken medeverantwoordelijk
CBB roept de Europese suikerfabrieken om de productie in de hand te houden, maar heeft twijfels of dit gaat gebeuren. Dat Südzucker in 2017 het areaal met bijna 25% liet stijgen, zorgt er volgens CBB mede voor dat de gehele sector in een niet-rendabele teelt werd gesleurd. De Europese suikerondernemingen zijn volgens hun medeverantwoordelijk voor de huidige situatie en daaropvolgende uitbetalingsprijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
GJ 17 December 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10880804/belgische-bietenprijs-voor-2018-bedroevend-laag]Belgische bietenprijs voor 2018 bedroevend laag[/url]
citaat: Op basis van het voorschot schetst CBB ook de verwachte definitieve uitbetalingsprijs. Die komt op €22,89 per 100 kilo, bij 17,5% suiker.

Das een mooie bietenprijs, 22,89 per 100 kg :-)
is 228,90 per ton.
Abonnee
Boer Jan 17 December 2018
En dan lees ik in het bietenblaadje dat er plannen zijn om een nieuwe suikerfabriek te gaan bouwen in België.
Strookt niet helemaal met dergelijke opbrengst prijzen.
Moet in Nederland nog maar zien hoeveel areaal er ingezaaid gaat worden voor €32,50,-/ton.
Abonnee
verkoper 17 December 2018
België is massaal tarwe aan het zaaien. Komt alles toch nog goed.
flip fluitketel 18 December 2018
Het quotum afschaffen en volop in de uitbreiding gaan, de bietentelers hebben niets van de veehouders geleerd. Meer meer meer meer meer meer nog meer veel meer. Eigenlijk zijn we met zijn allen een grote kudde ezels.

Trusten
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Nieuws Suikerbieten

Britse bietentelers woedend na mager contractaanbod

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden