Shutterstock

Nieuws Rechtszaak

OM behandelt Groningse subsidie-sjoemel

21 Januari 2019 - Niels van der Boom - 11 reacties

Een mechanisatiebedrijf uit het Groningse Midwolda stond maandag 21 januari, samen met een aantal boeren, voor de rechter in Zwolle. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt deze bedrijven dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan fraude met subsidie op machines.

Het OM zegt dat de zaak niet uniek is, maar dat veel meer bedrijven zich hebben verrijkt met dergelijke subsidies. Het gaat waarschijnlijk om de POP3-subsidies op de nieuwe machines met gps-techniek (welke ook plaatsspecifiek werken), zo schrijft RTV Noord.

Te hoge factuur
Om in aanmerking te komen (en ingeloot te worden), moet allereerst een offerte worden ingediend. Wanneer de aanvraag erkend wordt, vraagt het ministerie om een orderbevestiging en factuur. Deze werden ingediend, maar de uiteindelijk geleverde machine bleek in de praktijk goedkoper, zo denkt het OM. In totaal zou zo ten onrechte voor €220.000 aan subsidies zijn ontvangen.

Dit zou het mechanisatiebedrijf uit Midwolda bij zeker 9 boeren hebben gedaan. Inmiddels hebben 6 hiervan een schikking getroffen, in ruil voor een schuldbekentenis. Zij staan daarom niet terecht.

Cel, werkstraf en boetes
Het OM begon in 2015 een strafrechtelijk onderzoek, na een melding over het mechanisatiebedrijf. Deze melding werd door een accountant gedaan. De mededirecteur en 1 vertegenwoordiger stonden maandag 21 januari in Zwolle terecht. Daarnaast stonden ook 3 boeren terecht.

Het OM eist 9 maanden cel tegen de hoofdverdachte, meldt Dagblad van het Noorden. Tegen zijn zoon wordt 3 maanden cel en 240 uur werkstraf geëist. De betrokken boeren krijgen werkstraffen tot 100 uur en een boete van maximaal €6.600 opgelegd. Het OM heeft niet gemeld of het meer bedrijven gaat veroordelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
NBA 21 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881104/om-behandelt-groningse-subsidie-sjoemel]OM behandelt Groningse subsidie-sjoemel[/url]
Een lid van onze club hoort in dergelijk geval tegen de opdrachtgever te zeggen: sorry deze opdracht kan ik niet voor je uitvoeren. Daarnaast had het kantoor het mechanisatiebedrijf kunnen waarschuwen dat men buiten de wet ging wat een strafbaar feit oplevert.
Verraad is het laatste toch zeker wat je doet. Toch geen wit voetje halen bij de belasting.
Zandboer 21 Januari 2019
Je bent geen club nodig om een aanvraag te doen. Is best simpel. Met een acc erbij wordt er doorgaans toch geen voordeel behaald
Kjol 22 Januari 2019
Bijzonder domme en doorzichtige manier van handelen, dan leef je wel op een eiland als je denkt daarmee weg te komen.
Piet s 22 Januari 2019
Dit is heel veel zo gedaan
Je dient de bruto prijs in met hoge kosten voor het klaarmaken en inbedrijfstellen van de machine
Later een correctie nota voor de boer en de 40% wordt terugbetaald door t mechanisatiebedrijf aan de boer
Dus
Subsidie over zo hoog mogelijk bedrag
Kjol 22 Januari 2019
@NBA, mss heb je er nog nooit van gehoord, maar vrijwel ieder accountantskantoor valt tegenwoordig onder horizontaal toezicht, dit verplicht het kantoor om afwijkingen direct bij de fiscus te melden. Zou dus maar niet teveel rotzooien.
Ikker 22 Januari 2019
Dit is gangbare praktijk in de Oostblok landen die met de EU meeliften, waarom zou het hier dan niet mogen en daar ongestraft wel?
bas 22 Januari 2019
Er zijn vast nog wel een paar collega,s die vanaf nu slecht slapen,hier volgen natuurlijk weer belastingcontrole,s op. En van nu af alles met accountantsverklaring.Kost weer allemaal veel geld,Maar met elkaar zelf naar gemaakt.Met dank aan.......
Gerrit 22 Januari 2019
Met moet in dit land ophouden met potjes subsidie. Een heleboel bureaucratie en alle bemiddelings-instanties varen er wel bij.
Geef het directe subsidiepercentage terug aan de mensen die er recht op hebben terug via de fiscale aangifte, zoals vroeger bij de WIR.
Meestal zijn de potjes ook vaak leeg als anderen er gebruik van willen maken. Denk o.a. asbestsanering.
J.S. Binnema 22 Januari 2019
het bericht van GERRIT hierboven, daar ben ik het volkomen mee eens.
De subsidie gaat voor het grootste deel naar boekhoud kantoren en de gevraagde gegevens zijn praktisch onmogelijk eerlijk te verkrijgen , denk aan 3 prijsopgaven.
Zelf eenmaal aan alle eisen voldaan (plaatsing 120 zonnepanelen) en 6 weken voor de gestelde gereed, toen bleek de beloofde "mer subsidie")op te zijn,in januari 2007 was er weer "mer"maar ondergetekende kon ernaar fluiten.
op te zijn
Abonnee
Kjol 22 Januari 2019
MEP subsidie zul je bedoelen, POP3 subsidie was zeer eenvoudig aan te vragen en dan lichten ze de boel op, blijkbaar moet er toch maar weer een adviseur tussen.
Abonnee
boer biet 23 Januari 2019
we zijn vergeven van subsidies, gewoon stoppen daarmee

er zijn bedrijven die jaarlijks zijn uitgeloot , ik heb zelf meermaals geprobeerd om in aanmerking te komen, antwoord was dan , dat het geld al op was
willekeur, lijkt mij, wie wijst de gelukkigen aan? beetje vreemd vind ik
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden