Shutterstock

Nieuws Suiker

Südzucker schroeft productie 700.000 ton terug

30 Januari 2019 - Niels van der Boom - 3 reacties

Het Duitse suikerconcern Südzucker meldt de productie fors terug te schroeven. Dit moet de financiële balans terug in de cijfers brengen en het aanbod beter laten afstemmen op de vraag naar Europese bietsuiker. Daarbij zijn fabriekssluitingen niet uitgesloten.

Door de suikerproductie met 700.000 ton terug te schroeven, hoopt het internationale concern tot €100 miljoen per jaar te besparen. Dit volume is goed voor 15% van het totaal, zo meldt het. In 2018 werd 4,7 miljoen ton suiker geproduceerd uit suikerbieten.

29 fabrieken
Südzucker heeft in totaal 29 Europese suikerfabrieken en 2 raffinaderijen. Naast Duitsland, waar het coöperatief actief is, heeft het ook vestigingen in België (Tiense Suiker), Frankijk, Polen en een aantal Oost-Europese landen.

De effecten van dit besluit op de Belgische dochter Tiense zijn nog niet duidelijk. Het plan werd dinsdag 29 januari gepresenteerd aan de raad van bestuur, die het nu moet goedkeuren. Dit proces zal enkele weken in beslag nemen. In 2018 maakte de suikertak van Südzucker tussen de €150 en €200 miljoen verlies, vooral als gevolg van de historisch lage suikermarkt.

Areaal
Naast Duitsland, wordt ook de suikerproductie in andere landen verlaagd. Logischerwijs is de toekomst met name voor slecht renderende fabrieken onzeker, zoals in Hongarije en Tsjechië. Om hoeveel hectare bieten het gaat, heeft Südzucker niet gemeld.

De aangekondigde maatregel komt kort op het voorjaar; zeker als wordt gekeken naar wanneer het besluit van de raad van bestuur is genomen. Vooral daar waar het bedrijf niet coöperatief is vertegenwoordigd (Polen en België), kan het snel acteren door simpelweg minder contracten aan te bieden voor de teelt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Aanstaande teler 30 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881199/s-dzucker-schroeft-productie-700000-ton-terug]Südzucker schroeft productie 700.000 ton terug[/url]
Is dit goed nieuws voor de aanstaande inschrijving voor de NIEUWE fabriek van waalse boeren? ik denk van wel
suikerrietje 30 Januari 2019
gaan die walen hun suiker dan aan zo'n goeie prijs kwijtraken op de (int.) markt ? ik denk van niet.
Jos 31 Januari 2019
Als de duitsersuikerfabriek er geen brood in ziet. Hoe kan dan een Belgische bedrijf er wel een rendement uit halen. De prijs is gewoon te laag.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden