JuliusKielaitis / Shutterstock.com

BB Weer Robottrekker

Precision Makers en John Deere samen verder

30 Januari 2019

De autonome voertuigspecialist Precision Makers, onderdeel van de Dutch Power Company, gaat samenwerken met John Deere. Dat meldt 's werelds grootste machinefabrikant. De Nederlandse voertuigspecialist bouwde al eerder trekkers van dit merk om, maar stopte daar toen mee.

Of de 2 zaken direct met elkaar verbonden zijn, wordt niet gezegd. Echter, interessant is het wel. Precision Makers verdiende zijn sporen met het ombouwen van gazonmaaiers op golfbanen. Die werden van elektronica voorzien, zodat ze autonoom konden maaien. John Deere gaat deze techniek nu af fabriek implementeren.

Trekkers hacken
Nu moet Precision Makers inbreken op het bestaande systeem: hacken zo je wilt. Zodra een fabrikant een nieuwe softwareversie lanceert, werkt de elektronica niet meer. Precision Makers is zo altijd fabrikanten aan het achtervolgen. Om die reden stopte het per 1 januari van dit jaar met het aanbieden van autonome voertuigkits voor trekkers.

De zogenaamde 'X-pert' ombouwkits werden alleen voor John Deere en Fendt aangeboden. In totaal leverde het 150 van deze kits, hoofdzakelijk op maaiers en zo’n 20 stuks werden op smalspoortrekkers in de fruitteelt opgebouwd. Daarbij bleven landbouwtoepassingen zeer beperkt. In 2017 werd een landbouwtrekker van John Deere in Denemarken uitgerust met zo’n ombouw.

Autonome wedloop
Na de aangekondigde stop meldde Dutch Power Company wel verder te ontwikkelen, met hun eigen Greenbot als platform. Wat de gevolgen van de deal met John Deere zijn, is niet bekend. Ondanks dat het nu expliciet gaat om de golfbanensector, is het niet ondenkbaar dat meer mogelijk is. De trekkerfabrikanten hebben al wat autonome ideeën getoond, maar tot concrete systemen kwam het vooralsnog niet. Aziatische trekkerbouwers zijn er naar eigen zeggen verder mee.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Nieuws Bedrijfsnieuws

John Deere geeft stevige winstverwachting af

Nieuws Bedrijfsnieuws

John Deere na recordwinst voor 2023 bijna uitverkocht

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox