Shutterstock

Nieuws Liquiditeitsmonitor

Flink meer geld op de rekening bij akkerbouwers

31 Januari 2019 - Anne Jan Doorn

De liquiditeitspositie van akkerbouwbedrijven is in 2018 sterk toegenomen. Dat kwam vooral door een stijging in het vierde kwartaal, omdat vrije producten toen eerder verkocht werden. Dat blijkt uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro en Wageningen Economic Research (WUR).

De gemiddelde stand op de rekening-courant bij akkerbouwers stond aan het einde van 2018 op €32.000. Dat is €13.000 meer dan er aan het einde van 2017 op de rekening stond. Dit komt met name door de sterke stijging in het laatste kwartaal van 2018, want 1 kwartaal eerder was de stand nog €25.000 lager.

Bewaarproducten eerder verkocht
Dat de kaspositie in het vierde kwartaal zo sterk steeg, is niet verrassend. Door schaarste zijn de productprijzen namelijk gestegen. De krapte in de liquiditeit heeft ondernemers er mogelijk toe verleidt een deel van de bewaarproducten eerder te verkopen. Daarnaast kreeg de akkerbouwer in november de uitbetaling van de betalingsrechten vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Het hogere saldo op de rekening-courant komt tevens doordat er in 2018 minder geïnvesteerd werd. Daarentegen is er in dat jaar wel meer betaald voor derden, beregening en energie. Ondanks dat de positie gestegen is, zijn er wel grote verschillen tussen de bedrijven. Dit heeft onder meer te maken met het verschil tussen contractprijzen en vrije productprijzen.

Dal volgt eerder
Dat het grootste gedeelte van de producten al verkocht is, betekent ook dat de kaspositie de komende tijd niet zal stijgen. De verwachting van ABN Amro is dat het dal in 2019 dieper zal worden en eerder bereikt zal worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden