Shutterstock

Nieuws Countus akkerbouwavond

'Laat verandering niet alleen aan LTO over'

7 Februari 2019 - 5 reacties

Agrarisch ondernemers moeten een stuk sneller lopen om zich aan te kunnen passen aan de veranderende wensen in de maatschappij. Daarbij zijn kleine stappen niet voldoende, de boer moet weer pionieren. "Een ondernemer moet voorop durven lopen en verandering niet alleen aan LTO Nederland overlaten."

Dat zei Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde, woensdag 6 februari op de akkerbouwavond van Countus in Dronten. Op die avond ging het over veranderingen in de maatschappij en op het boerenbedrijf. "De veranderingen gaan hard", zo stelt Dijan Bruins, regiodirecteur Agro (regio west) van Countus. "De digitalisering gaat snel, maar ook schaalvergroting gaat hard. Zo zijn we in Flevoland sinds 2000 van gemiddeld 52 hectare naar 90 hectare per bedrijf gegaan."

Rotmans ging nog een spade dieper in op de veranderingen. Volgens de hoogleraar bevinden we ons in een tijd van chaos en crisissen. Hij sprak over de financiële crisissen en op welke manier die hand in hand gaan met een ecologische crisis, waarin de natuur onder druk staat. "Juist in deze tijden komen er veranderingen op gang, zoals taxidienst Uber", zo betoogt hij.

Verandering
Volgens Rotmans houden mensen van nature niet van verandering. "Toch zijn juist de ondernemers die in deze tijden vooroplopen (de pioniers) belangrijk." De hoogleraar noemt als voorbeeld Koppert, bekend van de biologische gewasbescherming. "Koppert werd 50 jaar geleden voor gek verklaard, maar is ondertussen de marktleider op het gebied van biologische gewasbescherming."

Rotmans riep op niet angstig te zijn voor veranderingen, maar om deze aan te pakken en te pionieren. "Je moet zelf stappen durven maken. Dat doe je niet aan het handje van LTO Nederland. Brancheorganisaties zijn namelijk defensieve clubs, die zeer beschermend ingesteld zijn. Zoek daarom de samenwerking met andere pioniers."

Van kwantiteit naar kwaliteit
Daarnaast zegt Rotmans dat er bijvoorbeeld verandering nodig is op het gebied van digitalisering. Ook moet de landbouwsector dier-, mens-, en natuurvriendelijker worden. "Van kwantiteit naar kwaliteit", zo zegt hij. De hoogleraar verwacht dat de partijen die ertussenuit kunnen, ertussenuit gaan. "Niet alleen de rol van de banken, maar ook de rol van bijvoorbeeld de tussenhandel zal veranderen."

boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Allee 7 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881285/laat-verandering-niet-alleen-aan-lto-over]'Laat verandering niet alleen aan LTO over'[/url]
Loop je niet dood.....
Komen allemaal uiteindelijk op niets terecht.
Denk maar goed na.....
Lid af 7 Februari 2019
Klopt wel denk ik. Heb het idee dat bij lto de veel ondernemers zitten die graag klagen en niet daadkrachtig zijn. De aangesloten leden zijn vaak niet met deze tijd mee gegroeid! Maar in de top bij lto bestuurders denken ze nog dat ze de boeren wel mak houden. Ouderwetse bestuurders. Aflopende organisatie met ieder jaar minder zeggenschap ten opzichte van afspiegeling van de agrosector.
Abonnee
Nog lid 7 Februari 2019
Rotmans heeft alle gelijk van de wereld, jongelui let op de toekomst is aan jullie, wees innovatief Ga netwerken buiten je sector en ontwikkel een visie.
Kjol 7 Februari 2019
Visie is voor de lange termijn, geen bedrijf die daar nog in doet. De wereld is tegenwoordig korte termijn werk, de veranderingen gaan zo snel dat je moet oppassen met lange terugverdientijden. Er gaat het komende decennium zeer veel veranderen op alle gebieden.
De teler 7 Februari 2019
Ja en het is niet vanzelf sprekend dat je een opvolger heb. Laat staan dat de grond over 30 jaar nog zo duur is
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Wat voor boerenbedrijven draaien meeste omzet?

BB TV Cor Pierik

Wat voor boerenbedrijven draaien meeste omzet?

Prijsvorming in akkerbouw stelt teleur

Analyse Maandanalyse

Prijsvorming in akkerbouw stelt teleur

Haal meer rendement uit je aardappelen

Aangeboden door MoveRTK

Haal meer rendement uit je aardappelen

Nitraatrichtlijn kost 65.000 hectare landbouwgrond

Opinie Sjoerd Heestermans

Nitraatrichtlijn kost 65.000 hectare landbouwgrond

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief