Shutterstock

Nieuws Brede weersverzekering

Vlaamse boer moet zich verzekeren tegen ramp

12 Februari 2019 - Redactie Boerenbusiness

De Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid in het Vlaams Parlement heeft dinsdag 12 februari ingestemd met de beëindiging van het Rampenfonds. Dit fonds wordt nu vervangen door een brede weersverzekering.

De Vlaamse meerderheidspartijen zijn overeengekomen om het fonds te vervangen door een brede weersverzekering. Tot nu toe konden Vlaamse boeren bij een natuurramp een beroep doen op het Rampenfonds, of het Landbouwrampenfonds. Beiden gaan nu op in het Vlaams Rampenfonds, dat tot 2020 van kracht blijft. Daarna is het aan agrarisch ondernemers om zich tegen de gevolgen van extreem weer te verzekeren.

Het Rampenfonds wordt niet van de een op de andere dag stopgezet, maar kent een overgangsperiode tot eind 2024. In die periode zal schade als gevolg van een natuurramp deels vergoed worden door de overheid, mits de ondernemer minstens 25% van zijn areaal heeft verzekerd via een brede weersverzekering. Hierbij geldt dat het aandeel van het areaal dat de landbouwer verzekert, bepalend is voor de vergoeding over het areaal dat niet verzekerd is.

Brede weersverzekering
Vlaanderen is al gedeeltelijk bekend met de brede weersverzekering. Al was hagelschade tot op heden de enige schade waartegen Vlaamse boeren zich konden indekken. Nu boeren steeds vaker te maken krijgen met extreem weer, ziet de politiek een structureel probleem ontstaan. Al langere tijd gingen geluiden op om naar Nederlands voorbeeld een brede weersverzekering in te stellen, als alternatief voor het Rampenfonds. Dit tot bezorgdheid van veel ondernemers, die hierdoor hun houvast zien verdwijnen.

De Vlaamse boeren die een brede weersverzekering afsluiten, hoeven niet direct het volle pond te betalen. Zij zullen voor een bepaalde termijn subsidie krijgen vanuit de overheid. Hoeveel de brede weersverzekering gaat kosten en wat de vergoeding bedraagt bij een ramp, is nog niet duidelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox