Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Eerste suikerbieten op 18 februari in de grond

19 Februari 2019 - Niels van der Boom - 1 reactie

De eerste suikerbieten zijn maandag 18 februari in het zuiden van Nederland gezaaid. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om het eerste perceel van dit seizoen. De zaaidatum ligt daarmee 1 week eerder dan in 2018, maar een record is het niet.

Het zeldzaam zonnige en warme voorjaarsweer laat de percelen snel opgrijzen. Het is voor de samenwerkende loonbedrijven Mart Munsters uit Deurne en WTC Leudal uit Heythuysen een reden om de eerste bieten in het zuiden van ons land te zaaien.

Primeurbieten?
Het gaat om een perceel zandgrond in de regio Oost-Brabant/Limburg. Bij bieteninstituut IRS is niet bekend dat elders in Nederland al suikerbieten zijn gezaaid. Suiker Unie was niet bereikbaar om een reactie te geven.

Vorig jaar werden de eerste suikerbieten op 26 februari gezaaid, ook op Brabantse zandgrond. Het ging toen om een proefveld van het IRS. Het instituut raadt daarentegen aan om niet voor 10 maart te zaaien. Volgens het SUMO-model van het IRS kost iedere dag zaaien na 1 maart 200 kilo wortelopbrengst. Na 1 april is dat 375 kilo en na 1 mei 600 kilo per dag.

Vorstschade klein
Er zijn echter een paar risico’s, bijvoorbeeld schietervorming later in het seizoen. Als vuistregel wordt gehanteerd dat wanneer er 40 dagen een maximumtemperatuur van 12 graden of minder is, er een probleem met schieters optreedt. Het ene ras is echter gevoeliger dan de ander. Vroeg zaaien vermindert de kans op aaltjes en rhizoctonia. Volgens het IRS is er na eind februari weinig risico meer op vorstschade, in vergelijking tot maart of april.

"Wat belangrijker is dan de datum, is de (bodem)temperatuur", zegt Jurgen Maassen van het IRS. "Vanwege het gemis van neonicotinoïden, adviseren we om niet dieper dan 2 tot 3 centimeter te zaaien en dan in de vochtige grond. Dan komen de plantjes snel boven, wat de kans op schade door bodeminsecten vermindert."

Geen record
De zaaidatum van 18 februari is geen record. In 2014 werd namelijk al op 6 februari een perceel in de Noordoostpolder gezaaid. Circa 1 jaar eerder werden de eerste bieten op 14 maart gezaaid. Al zegt de primeur meestal weinig over de gemiddelde zaaidatum. Die kwam vorig jaar (16 april) zeer laat uit. In 2014 was dat 26 maart en in 2011 was dit 24 maart.

Of er ook al zaaiuien in de grond zitten, is onbekend. Akkerbouwer Peter Culenaere zaaide vorig jaar op 27 februari zijn eerste perceel. Wel zijn de akkerbouwers druk met het planten van tweedejaars plantuien. Sommige uientelers willen vroeg zijn, in de hoop te kunnen profiteren van het hoge prijsniveau en een mogelijk tekort aan het einde van seizoen 2018/2019. Wat betreft de suikerbieten wachten akkerbouwers liever een maandje, zodat de temperatuur hoger ligt en de grond droger is.

Zaadleverancier De Groot & Sloot heeft nog niet gehoord of er reeds uien zijn gezaaid. "We weten wel een aantal telers die aan het einde van deze week de eerste uien willen zaaien", zegt vertegenwoordiger Peter Vroegindeweij. "Het planten van de uien is wel in volle gang. Vanwege de goede weersverwachtingen is er weinig hectiek te bespeuren."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
mij 19 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881401/eerste-suikerbieten-op-18-februari-in-de-grond]Eerste suikerbieten op 18 februari in de grond[/url]
volgende week gaan wij ook uien zaaien
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden