Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

Verhogen neonics-gehalte op import onverdedigbaar

22 Februari 2019 - 8 reacties

Het gebruik van neonicotinoïden in de Europese Unie (EU) is verboden, maar tegelijkertijd blijkt echter dat het maximaal toegestane restgehalte van deze middelen in geïmporteerde producten verhoogd wordt. Kamerlid Helma Lodders (VVD) stelde hier vragen over.

Bayer heeft in Duitsland een aanvraag ingediend om het toegestane restgehalte van de actieve stof clothianidin (een soort neonicotinoïde) op geïmporteerde aardappelen te verhogen. Deze aanvraag is recent door de European Food Safety Authority (EFSA) goedgekeurd. 

De voedselwaakhond concludeert in het rapport dat de residuen van het middel waarschijnlijk geen invloed hebben op de gezondheid van de consument. Daarom mag het toegestane maximale residugehalte (MRL), volgens de EFSA, verhoogd worden.

Onverdedigbaar
De goedkeuring levert een storm van protesten op Twitter en zorgt er ook voor dat Lodders vragen stelt aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Zij wil weten of Schouten het verdedigbaar vindt dat landen buiten de Europese Unie het middel blijven gebruiken. "Blijkbaar is een hogere residuwaarde op het product geen probleem, terwijl het middel voor Nederlandse en Europese boeren verboden is", zo stelt Lodders.

Dat niet-Europese landen producten met een hoger residuniveau mogen leveren, is volgens Lodders in strijd met een eerlijk speelveld. Ze tekent daarbij wel aan dat het gelijke speelveld al geschaad is. Belgische telers mogen het middel Cruiser SB namelijk wel gebruiken, terwijl hetzelfde verzoek van Nederlandse telers is afgewezen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
concludeur 22 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881445/verhogen-neonics-gehalte-op-import-onverdedigbaar]Verhogen neonics-gehalte op import onverdedigbaar[/url]
We kunnen nog zo mooie woorden plaatsen in de media over onze sector, nog zo braaf naar de stembus gaan, nog zo braaf de dialoog aan gaan...

Maar we worden als sector gewoon in onze hol genaaid.
Zonder spuug.
toelichting 22 Februari 2019
Misschien goed om even toe te lichten: clothianidine is de actieve stof die in NL op de markt was als Poncho Beta. Dus de insecticide-coating van suikerbietenzaad.
In landen als Peru wordt dit middel oa (illegaal?) toegepast in biologische aardappelen. Daar kennen ze blijkbaar geen SKAL.
Het zou de minister sieren wanneer de nederlandse norm voor importprodukten niet wordt verhoogd.
Gertjan Nobel 22 Februari 2019
De imazalil is op aardappelen verboden.
Maar de behandelde sinaasappels en mandarijnen liggen nog steeds bij de supermarkten.
Akkerbouwer 22 Februari 2019
In andere landen hebben de bijen er dan vast geen last van.

Ohoh lang leve de EU
Kjol 22 Februari 2019
Wat valt er nog te zeggen, LTO in geen velden of wegen te bekennen, een minister (van uitroeing) van landbouw en visserij, nietsontziende afnemers, een EU die vele dubbele agenda’s voert, banken die aan de rem trekken. Het zijn spannende en ongekende tijden waarvan de uitkomst zeer onzeker is, het grootste probleem wordt uiteindelijk om nog jeugd te vinden die het bedrijf door mag, kan en wil zetten.
Narcos 22 Februari 2019
Wat een kolder weer, slappe overheid die enkel lokaal zijn eigen populistische straatje doet vegen.
Import product mag van alles bevatten, zelfs bio.
Onze boeren wordt van binnen uit kapot gemaakt.
De fries 23 Februari 2019
Kjol, je slaat weer de spijker op z'n kop.
Ikker 23 Februari 2019
Nog even en wij boeren moeten een bruine B op onze kleding dragen zodat wij als minderwaardigen te herkennen zijn, snik waar gaat dit heen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws gewasbescherming

Corteva zet met overname Stoller in op biologicals

Nieuws Politiek

EU-voorstel komt neer op gewasbeschermingsverbod

Achtergrond Green Deal

Boer-tot-bord-strategie vooral op bord van de boer

Nieuws Europese Commissie

Gewasbeschermingplan EU stuit op muur van kritiek

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox