Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

Verhogen neonics-gehalte op import onverdedigbaar

22 Februari 2019 - Anne Jan Doorn - 8 reacties

Het gebruik van neonicotinoïden in de Europese Unie (EU) is verboden, maar tegelijkertijd blijkt echter dat het maximaal toegestane restgehalte van deze middelen in geïmporteerde producten verhoogd wordt. Kamerlid Helma Lodders (VVD) stelde hier vragen over.

Bayer heeft in Duitsland een aanvraag ingediend om het toegestane restgehalte van de actieve stof clothianidin (een soort neonicotinoïde) op geïmporteerde aardappelen te verhogen. Deze aanvraag is recent door de European Food Safety Authority (EFSA) goedgekeurd. 

De voedselwaakhond concludeert in het rapport dat de residuen van het middel waarschijnlijk geen invloed hebben op de gezondheid van de consument. Daarom mag het toegestane maximale residugehalte (MRL), volgens de EFSA, verhoogd worden.

Onverdedigbaar
De goedkeuring levert een storm van protesten op Twitter en zorgt er ook voor dat Lodders vragen stelt aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Zij wil weten of Schouten het verdedigbaar vindt dat landen buiten de Europese Unie het middel blijven gebruiken. "Blijkbaar is een hogere residuwaarde op het product geen probleem, terwijl het middel voor Nederlandse en Europese boeren verboden is", zo stelt Lodders.

Dat niet-Europese landen producten met een hoger residuniveau mogen leveren, is volgens Lodders in strijd met een eerlijk speelveld. Ze tekent daarbij wel aan dat het gelijke speelveld al geschaad is. Belgische telers mogen het middel Cruiser SB namelijk wel gebruiken, terwijl hetzelfde verzoek van Nederlandse telers is afgewezen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
concludeur 22 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881445/verhogen-neonics-gehalte-op-import-onverdedigbaar]Verhogen neonics-gehalte op import onverdedigbaar[/url]
We kunnen nog zo mooie woorden plaatsen in de media over onze sector, nog zo braaf naar de stembus gaan, nog zo braaf de dialoog aan gaan...

Maar we worden als sector gewoon in onze hol genaaid.
Zonder spuug.
toelichting 22 Februari 2019
Misschien goed om even toe te lichten: clothianidine is de actieve stof die in NL op de markt was als Poncho Beta. Dus de insecticide-coating van suikerbietenzaad.
In landen als Peru wordt dit middel oa (illegaal?) toegepast in biologische aardappelen. Daar kennen ze blijkbaar geen SKAL.
Het zou de minister sieren wanneer de nederlandse norm voor importprodukten niet wordt verhoogd.
Gertjan Nobel 22 Februari 2019
De imazalil is op aardappelen verboden.
Maar de behandelde sinaasappels en mandarijnen liggen nog steeds bij de supermarkten.
Akkerbouwer 22 Februari 2019
In andere landen hebben de bijen er dan vast geen last van.

Ohoh lang leve de EU
Kjol 22 Februari 2019
Wat valt er nog te zeggen, LTO in geen velden of wegen te bekennen, een minister (van uitroeing) van landbouw en visserij, nietsontziende afnemers, een EU die vele dubbele agenda’s voert, banken die aan de rem trekken. Het zijn spannende en ongekende tijden waarvan de uitkomst zeer onzeker is, het grootste probleem wordt uiteindelijk om nog jeugd te vinden die het bedrijf door mag, kan en wil zetten.
Narcos 22 Februari 2019
Wat een kolder weer, slappe overheid die enkel lokaal zijn eigen populistische straatje doet vegen.
Import product mag van alles bevatten, zelfs bio.
Onze boeren wordt van binnen uit kapot gemaakt.
De fries 23 Februari 2019
Kjol, je slaat weer de spijker op z'n kop.
Ikker 23 Februari 2019
Nog even en wij boeren moeten een bruine B op onze kleding dragen zodat wij als minderwaardigen te herkennen zijn, snik waar gaat dit heen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden