Shutterstock

Nieuws Chloorprofam

Uitstel van executie voor chloorprofam

25 Februari 2019 - Anne Jan Doorn - 4 reacties

Hoewel het Europese Permanent Comité voor Planten, Dieren, Levensmiddelen en Diervoeders (ScoPAFF) het voorstel voor een verbod op chloorprofam vrijdag 22 februari weggestemd heeft, komt het verbod er waarschijnlijk wel.

Het voorstel van de Europese Commissie (EC) voor een verbod kreeg geen meerderheid in de SCoPAFF. "Dit betekent echter niet dat er geen verbod komt. De EC zal namelijk met een nieuw voorstel komen om het middel alsnog te verbieden", zo meldt Romain Cools, de algemeen secretaris bij Belgapom. In eerder artikel werd de suggestie gewekt dat chloorprofam verboden zal worden.

Nieuw voorstel
Het is dus een kwestie van 'uitstel van executie'. "Het dossier is complex, vooral omdat het middel als kiemremmer in de aardappelen en als een herbicide in de uienteelt wordt gebruikt. De Commissie stelt nu voor om het middel helemaal te verbieden", aldus Cools. Toelatingshouder UPL heeft de aanvraag voor het gebruik als kiemremmer al teruggetrokken, om het middel zodoende wel te behouden voor de uienteelt.

Het nieuwe voorstel van de Europese Commissie zal naar een zogenaamd 'Appeal Commitee' gaan. Die commissie kan het verbod goedkeuren. Als er geen overeenstemming bereikt wordt, dan kan de Europese Commissie zelf een initiatief nemen.

Van de markt
De Europese aardappelsector gaat ervan uit dat het product niet langer beschikbaar zal zijn. "Het wegvallen van chloorprofam zal wel voor grote problemen gaan zorgen", verwacht Cools. "De partijen waarin het middel wordt gevonden, moeten namelijk van de markt gehaald worden als hier geen regeling voor komt." Daarover wordt op het moment echter nog wel onderhandeld.

Daarbij is het extra problematisch dat de chloorprofamkristallen ook in de betonconstructie van een bewaarloods zitten; zelfs na een industriële reiniging blijft er wat van het middel achter. "Dit terwijl de detectielimiet op 0,01 parts per million (ppm) vastgesteld is. De CIPC-kristallen kunnen zelfs jaren later nog in de aardappelen terechtkomen. Wanneer alsnog chloorprofam gevonden wordt op de aardappelmonsters, dan kan het zijn dat de hele inhoud van de schuur vernietigd moet worden."

Bedreiging voor concurrentiepositie
Daarnaast kunnen alternatieven in sommige schuren niet eens gebruikt worden, vooral omdat niet alle loodsen over de benodigde isolatie en/of ventilatie beschikken. "Het is een behoorlijke investering om die schuren aan te passen. Bovendien is het krom dat het gebruik van chloorprofam in de Verenigde Staten en Canada toegelaten blijft, terwijl de kosten hier aanzienlijk toenemen als het middel verdwijnt. Dit zijn onze belangrijkste concurrenten op de wereldmarkt, waardoor onze concurrentiepositie bedreigd wordt", zo besluit Cools.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Jan Braakman 27 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881478/uitstel-van-executie-voor-chloorprofam]Uitstel van executie voor chloorprofam[/url]
Twee EU-lidstaten zijn tegen een verbod; zestien voor en tien lidstaten onthielden zich van stemming.
Er is dus een meerderheid vóór een verbod op chloorprofam, maar geen vereiste gekwalificeerde meerderheid.
Abonnee
Leen 27 Februari 2019
Is gewoon jammer dat het zo moet. N.w. Europa produceert het mooiste beste en veiligste voedsel ter wereld. Nergens in de wereld is het zo duurzaam. Wat wij niet begrijpen is dat belangenorganisaties als een nao of een lto niet van zich laten horen. Alles is zo tegenstrijdig.
Drent 27 Februari 2019
Zeg dat wel, hoop iig dat het middel wel blijft voor onkruidbestrijding
Jpk 4 Maart 2019
Meer synthetische gewasbeschermingsmiddelen krijgen een toelating door meer proeven inhet veld en de boerenpractijk door dat het bewijs wordt geleverd dat de middelen die nog een toelating hebben veilig zjn
Toegepast met de fabrikanten gebruiksaanwijzing jp kievit
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden