Shutterstock

Nieuws Countus Akkerbouwindex

Is akkerbouwrendement over hoogtepunt heen?

5 Maart 2019 - Niels van der Boom - 1 reactie

De Countus Akkerbouwindex toont sinds begin februari weer een daling, nadat deze zijn op 1 na hoogste punt van seizoen 2018/2019 bereikte. Dit heeft te maken met de dalende aardappel- en tarweprijs.

In week 6, wat de eerste volle week van februari is, bereikte de Countus Akkerbouwindex een hoogte van 136,6 punten. Alleen in week 1 kwam de Index nog hoger uit, toen bedroeg het niveau 137,1 punten. In de 3 weken daarna leverde de barometer 7,3 punten in.

Aardappelprijs
De prijs van pootgoed van het ras Bintje daalt al sinds februari, maar de invloed hiervan is klein; met name het aprilcontract op de termijnmarkt stuurt de Index naar beneden. Het niveau van begin februari (€32,90 per 100 kilo), kon gedurende de maand niet meer gehandhaafd worden. Op de laatste dag van februari zakte de koers onder de €30, wat zichtbaar is in de Index.

De uienprijs bleef gedurende de maand wel stabiel. Beurs Emmeloord noteert voor de 30% tot 60% grove uien €40 per 100 kilo. De tarweprijs heeft wel iets ingeleverd en staat nu net iets onder het niveau van €200 per ton. In de eerste helft van de maand lag de prijs eveneens hoger.

Interessante maand
De maand maart wordt een interessante maand voor de Akkerbouwindex. Blijft een dalende trend zichtbaar, of zorgt de markt voor een andere wending? Het extreem vroege voorjaar is voorlopig even van de baan, wat de prijzen mogelijk kan beïnvloeden. Desondanks blijft het cijfer op een relatief hoog niveau, al profiteert slechts een kleine groep hier echt van.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jpk 6 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881575/is-akkerbouwrendement-over-hoogtepunt-heen]Is akkerbouwrendement over hoogtepunt heen?[/url]
Deze voorspelling zijn hetzelde als weersverwachting
Peren seizoen 2017 telersprijzen 0.50 € .2018 telersprijs 0.20
Aardappelprijzen seizoen 2017 0.03 € seiezoen prijzen 2018 0.30€
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden