Agrifoto

BB Weer Gps-diefstal

John Deere en dievengilde zetten strijd voort

20 Maart 2019

Met name de gps-systemen van John Deere zijn populair bij het dievengilde. De fabrikant is uiteraard niet blij met deze ongewenste populariteit en probeert er daarom alles aan te doen om dit te voorkomen. Ondertussen blijft gps-diefstal in Europa een actueel onderwerp.

In Nederland werden in oktober 2018 nog meerdere systemen gestolen, onder meer van John Deere. Maar, ook Trimble is populair bij de dieven, omdat het overal wordt ingezet. Ondertussen proberen de fabrikanten de dieven zoveel mogelijk dwars te zitten. Zo kan John Deere al langer een slot leveren voor hun terminal.

Het fenomeen beperkt zich echter niet tot ons land, want ook in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is deze techniek populair. Vantage Agrometius, een importeur van Trimble, vond enkele gestolen systemen vorig jaar terug in Engeland. Dit nadat een nietsvermoedende boer deze probeerde te activeren.

Verenigd Koninkrijk
Ook nu is het Verenigd Koninkrijk weer een doelwit van gps-diefstallen, zo wordt op Twitter door diverse personen gemeld. De lokale politie zegt dat er in graafschap Norfolk (Oost-Engeland) 8 systemen zijn gestolen, en dat is niet voor het eerst. Ook maken boeren zelf melding van diefstal; in veel gevallen gaat het om meerdere systemen. Plattelandsmisdaad (rural crimes) is voor de Britten sowieso een groot probleem. De dun verspreide politiemacht kan weinig uithalen tegen de vele inbraken.

John Deere neemt zelf ook maatregelen, bijvoorbeeld met het eerder genoemde slot. Daarmee vergrendel je het scherm letterlijk aan de steun. "Wordt er een SF3-activiatie aangevraagd, dan meldt het systeem zich bij de fabrikant", zo vertelt medewerker Eric Teuwsen. "Licht bij diefstal altijd je dealer in, die kan namelijk het serienummer doorgeven. Deze komt op een zwarte lijst te staan."

Beveiliging met pin
Naast het scherm, wordt ook de dure ontvanger op het dak gestolen. Om dit tegen te gaan, heeft John Deere deze maand een software-update gelanceerd. In versie 4.10J krijgen alle ontvangers van StarFire 6000 een dubbele pinbeveiliging. Alleen de nieuwste rechthoekige ontvanger krijgt een pincode. Hopelijk volgt de StarFire 3000 (de ronde groengele bol) ook spoedig.

Deze 4-cijferige pincode is dubbel uitgevoerd. Zo heeft de gebruiker een pincode om het systeem te kunnen gebruiken en is er een pincode voor de administrator. Hij kan de ontvanger vervolgens ontgrendelen en de code wijzigen.

Zelf updaten
De update is ook in Nederland beschikbaar om te installeren. De dealers van John Deere zijn hier inmiddels al mee begonnen. Wie een klein beetje handig is, kan de nieuwe softwareversie ook zelf downloaden. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is het systeem op een usb-stick te zetten en hem in de ontvanger te prikken. Via het display is hij dan in 3 minuten voorzien van de nieuwe software.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Agribusiness

Reiken de bomen van John Deere tot aan de hemel?

Nieuws Bedrijfsnieuws

John Deere geeft stevige winstverwachting af

Nieuws Bedrijfsnieuws

John Deere na recordwinst voor 2023 bijna uitverkocht

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox