Agrifoto

BB Weer Mechanisatie

Minder, maar duurdere machines verkocht

27 Maart 2019

De Europese akkerbouwers hebben meer in nieuwe machines geïnvesteerd, zo laat brancheorganisatie Cema weten. Vooral de grondbewerkingsmachines, de kunstmeststrooiers en de zaaimachines zijn meer in trek dan 1 jaar geleden.

Cema is de brancheorganisatie voor de Europese machinefabrikanten. Zij becijferen dat de Europese markt voor grondbewerkingsmachines in 2018 goed was voor een omzet van ruim €2 miljard, terwijl dat 1 jaar terug nog €1,85 miljard was. De machinemarkt in dit segment is behoorlijk toegenomen, ten opzichte van de jaren ervoor.

Meer omzet
De markt voor zaaimachines, kunstmeststrooiers en veldspuiten is stabiel en de omzet kwam in 2018 uit op €1,42 miljard. Dat is vergelijkbaar met 1 jaar geleden. In 2014 was dit segment nog goed voor een omzet van €1,63 miljard. De totale markt voor akkerbouwmachines raamt Cema op €3,43 miljard, wat een plus is van 5% vergeleken met 1 jaar eerder. Voor dit jaar verwacht het een stabiele omzetgroei van 1%.

Er zijn over 2018 minder veldspuiten en precisiezaaimachines verkocht, al zijn er wel veel verschillen per land. Duitsland en Frankrijk zijn verreweg de grootste landen voor machines en trekkers. Frankrijk zag over 2018 een stevige groei, nadat er in 2017 zeer weinig werd geïnvesteerd door bedrijven.

Minder, maar duurdere machines
Interessant is dat de aangesloten 29 fabrikanten, afkomstig uit 11 landen, opmerken dat het aantal machines afneemt. Niet zo vreemd, gezien meer bedrijven stoppen en grote akkerbouwers met grote machines afkunnen. De omzet blijft echter gelijk of stijgt zelfs.

Toch concluderen leden van de organisatie dat het niet langer alleen om breder en groter gaat. Klanten kijken vooral naar de uitwisselbaarheid (van elektronica), de flexibiliteit en de intelligente machines. Daarbij staat gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel. Dit legt de fabrikanten geen windeieren, getuige de omzetcijfers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox