Shutterstock

Nieuws Droogte

Beregenverbod voor delen van West-Brabant

3 Juni 2019 - 1 reactie

Het waterschap Brabantse Delta heeft maandag 3 juni zijn eerste onttrekkingsverbod voor 2019 ingesteld. Boeren mogen geen oppervlaktewater onttrekken uit verschillende sloten en beken.

Een aantal gebieden, die het waterschap Brabantse Delta in beheer heeft, krijgen te maken met een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater, laat het waterschap weten. Het is overigens niet het eerste beregenverbod in de provincie. Begin april stelde waterschap De Dommel namelijk al een beregenverbod in voor grasland.

Veel gemeentes
Het verbod geldt voor alle soorten beregening met oppervlaktewater. Het gaat daarbij om de stroomgebieden in het grensgebied van Midden- en West-Brabant; onder andere in de gemeenten Alphen-Chaam, Gilze-Rijen en Zundert. Ook Steenbergen, Bergen op Zoom en Roosendaal krijgen in het stroomgebied De Wouwse Gronden met een verbod te maken. Een lijst met alle gebieden staat op de website van het waterschap.

Als reden voor het onttrekkingsverbod worden vooral de gevolgen van de droogte in 2018 genoemd, en het daaropvolgende droge voorjaar. Om de watergangen te beschermen, wordt daarom nu een verbod ingesteld. Om verdroging tegen te gaan, wordt het water zoveel mogelijk vastgehouden. Dat is overigens al sinds vorig jaar het geval. Een van de maatregelen is dat boeren op hoge zandgrond zelf drempels in sloten aan mogen leggen om water vast te houden.

Meer onderzoek
Het waterschap meldt daarnaast dat er meer onderzoek nodig is naar het instellen en opheffen van de onttrekkingsverboden. Er moet volgens hen bijvoorbeeld ook worden gekeken naar het inlaten van water uit rivieren in poldergebieden. Onder meer de verdeling tussen natuur, landbouw en andere doeleinden moet verbeterd worden. Dit wordt echter landelijk aangepakt.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Primusch 3 Juni 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10882705/beregenverbod-voor-delen-van-west-brabant]Beregenverbod voor delen van West-Brabant[/url]
Maakt geen zier uit, de komende dagen/weken valt er toch genoeg water in Brabant!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Achtergrond Beregening

'Nieuwe irrigatietechnieken tegen opmars verzilting'

Ruwvoertour Week 24

Regenbuien komen als geroepen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief