Shutterstock

Nieuws Gewasbescherming

Verbiedt Oostenrijk als eerste glyfosaat?

2 Juli 2019 - Niels van der Boom - 9 reacties

Er is een kans dat Oostenrijk als eerste Europese lidstaat het gebruik van glyfosaat gaat verbieden. Het land heeft meer biologische landbouwgrond dan elke ander lidstaat en er zijn veel voorstanders voor een verbod. In de ambitie streeft het Frankrijk voorbij.

De 'groene' Franse regering heeft zich volgens Reuters juist iets positiever uitgelaten over het gebruik van glyfosaat. Zij zien ook de voordelen in die het de sector brengt. Een groot aantal politici in Oostenrijk denken daar anders over. Zij willen glyfosaat op basis van de gezondheidsrisico’s zo snel mogelijk laten verdwijnen.

Brede politieke steun
De Oostenrijkse sociaaldemocratische partij kwam maandag 1 juli met de verklaring over het mogelijke verbod op glyfosaat. Pamela Rendi-Wagner, de voorzitter van de partij, zegt dat dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. Op dinsdag 2 juli maakt de partijleider van de rechtse FPÖ bekend in te stemmen met het verbod. Gezamenlijk hebben de 2 partijen een meerderheid in de Oostenrijkse Eerste Kamer.

Waarschijnlijk wordt dinsdag 2 juli nog gestemd over het verbod. De kans dat deze wordt aangenomen is groot, ondanks dat de Europese toelating voor de stof nog tot december 2022 loopt. De Oostenrijkse minister voor Duurzaamheid, waar ook landbouw en milieu onder vallen, is tegen een verbod. Zij noemt het zelfs tegen de wet, omdat het in de Europese Unie gewoon is toegestaan.

Biologische bakermat
De biologische landbouwsector is nergens zo goed vertegenwoordigd als in Oostenrijk. Bijna 25% van alle landbouwgrond is biologisch, tegenover gemiddeld 7% in andere Europese lidstaten. Veelal gaat het om grasland. Op plek 2 staat Estland met bijna 20%. Nederland staat met 3% bijna onderaan de lijst. De cijfers geven een vertekend beeld, omdat Oostenrijk veel minder landbouwgrond heeft dan bijvoorbeeld Frankrijk en Italië. In absolute cijfers ligt het genuanceerder.

Een glyfosaatverbod heeft een politiek tintje in het land. Het land wordt namelijk geleid door een tijdelijke regering, die gevormd is door ambtenaren en niet door politica. Naar verwachting volgen in september verkiezingen. In aanloop hiernaar proberen politieke partijen bondjes te slaan en hun achterban tevreden te stellen door wetten en regels nog snel voor het zomerreces in te laten gaan.

Inmiddels is voor het verbod gestemd. Meer informatie lees je hier.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
schoenmakers 1 2 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883101/verbiedt-oostenrijk-als-eerste-glyfosaat]Verbiedt Oostenrijk als eerste glyfosaat?[/url]
in oostenrijk moed je ook niet zijn voor een verstandig besluit
Westbrabander 2 Juli 2019
Oostenrijk is gelukkig zo vlak als een biljartlaken, om erosie tegen te gaan hebben zo glyfosaat niet nodig.
Rene 2 Juli 2019
Verstandig besluit,
glyfosaat ligt al heel lang onder een vergrootglas.
De GBM industrie had allang een vervanger beschikbaar kunnen hebben, die minder omstreden is.
Fries 2 Juli 2019
Heel verstandig !
Hier ook snel verbieden.
peer 3 Juli 2019
gebruik het alleen om aardappels aan te stippen maar gaan ze dan ook de mais en soja uit het buiten land verbieden waar dat op gespoten is
want of het nu uit holland komt of uit de vs dat moet dan niet meer uitmaken want je krijgt er toch kanker van?
IJsselmeerklei 3 Juli 2019
@ Rene,

Daar zeg je precies waarom het verboden zal gaan worden als het verboden gaat worden, de beeldvorming rond glyfosaat.
Een vervanger die meer impact heeft op het milieu, maar wat minder omstreden is is in jouw ogen dus een goed alternatief, chapeau.

Als het verboden wordt dan zoals peer zegt ook voor producten en bewerkte producten die geïmporteerd worden. Hoe vaak ik gemodificeerd maiszetmeel op de zijkant van voedselverpakking zie staan, ik hoop maar dat het allemaal volgens de regels is.
Kjol 3 Juli 2019
Laat ze ook alle brandstoffen verbieden, fietsen is veel beter voor het milieu, valt me tegen dat de milieuclubs daar niet meer voor lobbyen. Ze kunnen eerst zelf al het goede voorbeeld geven door hun leden te verplichten alleen nog de fiets te gebruiken.
peer 3 Juli 2019
kunnen we niet de milieu clubs voor dat karretje spannen om de soja mais met roundup er op te verbieden
Fries 3 Juli 2019
Ik ben het eens met peer: ontheffing voor aanstippen aardappelopslag.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden