Dossier Glyfosaat

Glyfosaat Roundup

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Wie dacht dat een verlenging van het gebruik op glyfosaat de discussie zou stoppen, heeft het mis. Veel tegenstanders stonden paraat om hun visie te geven waarom volgens hen de herregistratie voor tien jaar foute boel is. Ook Europese lidstaten die zich nota bene van stemming onthielden, hebben een mening klaar. Zo duurt de discussie nog altijd voort.
21 November 2023
spuiten gewasbescherming Glyfosaat Onkruidbestrijding

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

De licentie van de breed werkende herbicide glyfosaat is met tien jaar verlengd in de Europese Unie. Daartoe heeft de Europese Commissie donderdag 16 november besloten. Het lukte de Europese lidstaten niet om een meerderheid te bereiken voor toelating of afwijzing van de herregistratie. De Commissie beslist daarom tot herregistratie.
16 November 2023
Europese Commissie

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

In de Europese Unie (EU) is er onder de lidstaten vooralsnog geen zogeheten kwalitatieve meerderheid om de toelating van de herbicide glyfosaat te verlengen. Er is echter ook geen kwalitatieve meerderheid om de werkzame stof te verbieden.
13 Oktober 2023
spuiten gewasbescherming Glyfosaat Onkruidbestrijding

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

De 'oplossing' van landbouwminister Piet Adema om niet voor of tegen een herregistratie van glyfosaat te stemmen kan niet op goedkeuring rekenen van de Tweede Kamer. Een motie van het D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren daarover behaalde een Kamermeerderheid.
12 Oktober 2023
Glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Nederland stemt niet mee over verlenging glyfosaat

Landbouwminister Piet Adema onthoudt zich van een stemming over de verlenging van glyfosaat. De Kamer drong eerder aan om tegen verlenging van de herbicide te stemmen, maar daar gaat de minister niet in mee, zo blijkt uit een Kamerbrief die vandaag – 10 oktober – is verzonden.
10 Oktober 2023
spuiten gewasbescherming Glyfosaat Roundup

Nieuws Gewasbescherming

Kiest Adema voor feiten of emoties bij glyfosaat?

Kamerleden komen morgen (4 oktober) bijeen voor een rondetafelgesprek over het dossier glyfosaat. Begin september werd in de Tweede Kamer gestemd tegen verlenging van de registratie van de omstreden herbicide. Laat demissionair landbouwminister Piet Adema zich leiden door feiten of de publieke mening? In Brussel staat EFSA positief tegenover herregistratie, maar het wordt zeer spannend of een meerderheid het middel wil herregistreren.
3 Oktober 2023
spuiten gewasbescherming Glyfosaat Roundup

Nieuws Gewasbescherming

Verlenging van glyfosaat weer een stapje dichterbij

Glyfosaat is niet kankerverwekkend. Tot die conclusie komt het Comité voor risicobeoordeling (RAC) van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) op basis van het beschikbare wetenschappelijke bewijs. Het nieuwe advies van RAC is in overeenstemming met het voorstel van de vier lidstaten die belast zijn met de herbeoordeling van glyfosaat en met het vorige ECHA oordeel uit 2017.
31 Mei 2022
Glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Deadline voor glyfosaat naar juli 2023

De Europese voedselwaakhond EFSA heeft het hernieuwen van de licentie voor glyfosaat uitgesteld naar juli 2023. De organisatie is overstelpt met bijna 2800 reacties op het dossier van de herbicide dat het meer tijd nodig heeft om deze allemaal te behandelen. Eigenlijk liep de licentie van glyfosaat eind dit jaar af.
10 Mei 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox