Dossier Glyfosaat

spuiten gewasbescherming Glyfosaat Roundup

Nieuws Gewasbescherming

Verlenging van glyfosaat weer een stapje dichterbij

Glyfosaat is niet kankerverwekkend. Tot die conclusie komt het Comité voor risicobeoordeling (RAC) van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) op basis van het beschikbare wetenschappelijke bewijs. Het nieuwe advies van RAC is in overeenstemming met het voorstel van de vier lidstaten die belast zijn met de herbeoordeling van glyfosaat en met het vorige ECHA oordeel uit 2017.
31 Mei 2022
Glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Deadline voor glyfosaat naar juli 2023

De Europese voedselwaakhond EFSA heeft het hernieuwen van de licentie voor glyfosaat uitgesteld naar juli 2023. De organisatie is overstelpt met bijna 2800 reacties op het dossier van de herbicide dat het meer tijd nodig heeft om deze allemaal te behandelen. Eigenlijk liep de licentie van glyfosaat eind dit jaar af.
10 Mei 2022
spuiten gewasbescherming Glyfosaat Onkruidbestrijding

Nieuws Glyfosaat

Grondkamer handhaaft verbod op glyfosaat

De Centrale Grondkamer staat onder voorwaarde een verbod op glyfosaat toe op landbouwgronden in vier- en zesjarige geliberaliseerde pachtovereenkomsten van de provincie Noord-Holland. De regionale grondkamer oordeelde eerder nog dat dit verbod niet aan de pachters opgelegd mocht worden. Er worden wel voorwaarden verbonden aan het verbod.
29 Maart 2022
Glyfosaat Roundup

Nieuws gewasbescherming

Toelating glyfosaat steeds verder in het gedrang

Een totaalverbod op de herbicide glyfosaat is in Duitsland per eind 2023 definitief. Dat heeft de landsregering besloten. Al meer dan een jaar wordt er gewerkt aan het verbieden van de werkzame stof. Dat maakt de toekomst voor het middel in andere Europese landen ook erg onzeker.
15 Maart 2022
opslag gewasbescherming middelen

Achtergrond Gewasbescherming

Dit moet je weten over het tekort aan glyfosaat

Een brief waarin chemieconcern Bayer waarschuwt voor problemen met de levering van glyfosaathoudende middelen, door een mechanisch defect bij een toeleverancier van één van de grondstoffen voor deze actieve stof, lekte eerder deze week uit. De gevolgen voor de beschikbaarheid in Nederland van glyfosaat blijven volgens insiders voor het aanstaande voorjaar vooralsnog beperkt, blijkt na rondvraag van Boerenbusiness.
17 Februari 2022
gewasbescherming Glyfosaat Roundup Agrifac Veldspuit

Nieuws Gewasbescherming

Beschikbaarheid glyfosaat dit voorjaar in het gedrang

Bayer verwacht leverproblemen met herbiciden waar de werkzame stof glyfosaat in zit. Het gaat dan hoofdzakelijk om het bekende RoundUp. Eén van de ingrediënten van glyfosaat is niet leverbaar en dat raakt de productie. Dit heeft het gewasbeschermingsmiddelenbedrijf vandaag (14 februari) bekendgemaakt.
14 Februari 2022
opslag gewasbescherming middelen

Inside Gewasbescherming

Volgt gewasbescherming de prijs van kunstmest?

Bij de gevolgen van de energiecrisis voor de landbouw wordt veel gewezen op de stijgende kunstmestprijzen. Maar minstens zo relevant zijn de ontwikkelingen op markt voor gewasbeschermingsmiddelen (GBM), eveneens een relatief energie intensieve sector.
22 Oktober 2021
spuiten gewasbescherming Glyfosaat Onkruidbestrijding

Nieuws Gewasbescherming

Eerste horde genomen in verlenging glyfosaat

Na een reeks rechtszaken in de VS en een brede maatschappelijke discussie in de EU over de risico's van glyfosaat, heeft Bayer - de producent van Roundup - goed nieuws binnen gekregen.
16 Juni 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox