Agrifoto

Inside Akkerbouw

Wat krijgt de akkerbouwer voor stro?

24 Juli 2019 - Anne Jan Doorn

Terwijl de wintergerstoogst al achter de rug is, begint de wintertarweoogst al voorzichtig op gang te komen. Gezien het weer hebben de akkerbouwers de keuze of ze het stro verkopen of hakselen. Maar wat kan er eigenlijk gebeurd worden voor het stro?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Heel veel vraag vanuit melkveehouders naar stro is er nog niet. De situatie is daarin niet hetzelfde als vorig jaar. Toen dreigden tekorten en veehouders probeerden de schuren zo vol mogelijk te pakken. Toch is het zeker niet zo dat er totaal geen vraag is.

Prijs begint lager
De meeste stro komt momenteel nog uit het buitenland, en dan met name Frankrijk. Daar krijgen akkerbouwers ongeveer €60 per ton stro. Voor de wintergerststro kregen akkerbouwers af land zo’n €75 per ton in het zuidwesten. Voor de wintertarwestro wordt een soortgelijke prijs, tot richting de €80 per ton, verwacht.

In het noorden van het land krijgen akkerbouwers wat minder voor hun stro. Het gaat om prijzen van €65 tot €75 per ton, los van het land. Wel geven handelaren aan dat er in het noorden wat meer vraag is naar stro. Geperst en vanuit de schuur stijgen de prijzen uiteraard.

Landbouwbeurzen
Ook de landbouwbeurs Emmeloord noteerde dinsdag 23 juli weer stroprijzen voor de nieuwe oogst. De tarwestroprijs noteerde €70 tot €75 per ton. Vorig jaar opende de notering op €85 tot €95 per ton. Beurs Goes komt voor de tarwestro eveneneens op een notering van €70 tot €75 per ton, terwijl beursnotering van Middenmeer voor tarwestro (grote balen) €70 op de borden zet. Voor gerstestro komt de notering van Middenmeer op €60 per ton. 

Het weer zal volgende week deels bepalen of het stro gehakseld wordt of niet. Hoewel er dit weekend wel wat regen verwacht wordt, lijkt het voldoende droog om het stro van het land te halen. Volgens insiders wordt nog steeds een groot deel van het stro verkocht en een relatief klein deel gehakseld om bijvoorbeeld het organischestofgehalte in de bodem te verhogen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden