Shutterstock

Nieuws Liquiditeitsmonitor

Akkerbouwer heeft meer euro's in kas dan in 2018

26 Juli 2019 - Anne Jan Doorn - 4 reacties

Akkerbouwers hebben meer geld op de rekening dan dat ze vorig jaar aan het einde van het tweede kwartaal hadden. Gemiddeld staat er €36.000 op de rekening-courant van akkerbouwbedrijven. Wel daalde het bedrag in kas in het tweede kwartaal snel.

Dat blijkt uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro. De gemiddelde liquiditeit van een akkerbouwbedrijf nam met gemiddeld €20.000 in het tweede kwartaal sneller af dan vorig jaar. Deze snellere afname dan vorig jaar komt volgens ABN Amro onder andere door een lagere uitbetaling voor suikerbieten. Ook investeringen resulteerden in een daling van het kasgeld.

Meer betaald aan beregening
De opbrengstprijzen waren voor alle gewassen hoger, behalve het saldo van de suikerbieten. De uitbetaling van de diverse oogsten leidde tot een piek in de bijschrijvingen rond maart. In 2019 hebben akkerbouwers daarentegen meer betaald aan werk voor derden, beregening en energie.

Voor dit seizoen verwacht ABN Amro een zwakkere granenprijs door de goede wereldwijde beschikbaarheid van granen. Wel stelt dat de bank dat de huidige droogte nog veel impact kan gaan hebben op de prijzen voor de gewassen. De kaspositie daalt verder in het derde kwartaal vanwegen de doorlopende kosten terwijl er nog weinig inkomsten zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Jp kievit 26 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883398/akkerbouwer-heeft-meer-euro-s-in-kas-dan-in-2018]Akkerbouwer heeft meer euro's in kas dan in 2018[/url]
Hongerwinter 2.0 is aan het onstaan door dat er geen klimaatafspraken wereld wijd zijn gemaakt iedereen die een beetje boeren verstand heeft ziet dit aankomen er breken gouden tijden aan voor de open teelten greenpeace aanhangers kunnen door
co2 schaamte geen voedsel importeren uit landen buiten eu 28.
Schaarste is de enige oplssing om meer opbrengstgeld op de boerenerven te krijgen
hans 26 Juli 2019
Klimaatafspraken zouden slechts voor westerse (grondstoffen) importerende economien hoeven gelden. Haal je de wereldhandel onderuit, red je het klimaat en je land.
En geld op het boerenerf krijg je (naast een stop op de wereldhandel) alleen door zelf hard werken of op tijd de boel te verkopen. Schaarste zal direct de overheid doen ingrijpen in de markt, prijsregulatie, niet ten gunste van de boer.
B'J'Westerdijk 26 Juli 2019
De totale voedsel productie in Nederland heeft een nek klem om De melkveehouders globaal 17500 hebben te weinig fosfaat rechten ontvangen ,hierdoor zijn globaal 800 melkvee bedrijven in grote problemen gekomen,met alle gevolgen van dien. Akkerbouwers mogen geen gekoot bietenzaad meer zaaien,met als gevolg meer uitval en veel meer kosten van gewasbescherming middelen Legkippenhouders hebben door de fibronil affaire globaal 75 miljoen euro schade geleden De Nederlandse vissers zijn blij gemaakt met een dode mus ,zij hebben een uniek systeem; puls vissen ontwikkeld en toegepast. De
kalf 31 Juli 2019
We hebben straks het schoonste land ter wereld mensen.Alleen geen voedselproducenten en industrie meer,dus ook geen werk meer hongerlijden is de boodschap,of we gaan importeren uit China Rusland of zuid Amerika.Alles over de grote plas gesleept met veel brandstof, maar we zijn wel het schoonste land.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden