Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Kan de suikerbiet zich nog herstellen na de hitte?

31 Juli 2019 - Jeannet Pennings

De hitte en droogte van de afgelopen periode hebben de bietenteelt niet ongemoeid gelaten. Suiker Unie verwacht dan ook grote opbrengstverschillen tussen de percelen én regio’s: van amper 60 ton in Oost-Nederland tot 100 ton in de Flevopolder.

Daarmee gaat Suiker Unie vooralsnog uit van een gemiddelde opbrengst van ruim 80 ton. "Tegelijkertijd is een betrouwbare prognose momenteel nog niet te geven", zo vertelt agrarisch directeur Gert Sikken. "De schade door de droogte en hitte is heel erg wisselend. Hoe groot de schade is, is lastig te kwantificeren."

Grotere verschillen dan in 2018
Het gewas op de lichtere gronden heeft het volgens hem wel echt zwaar. "We hebben beelden gezien van percelen waar het er redelijk dramatisch uitziet, met name in Oost-Nederland. Maar er zijn ook gebieden (zoals de Flevolpolders) waar de bieten er nog prima op staan." De verschillen zijn naar verwachting nog groter dan afgelopen jaar. "Toen waren er al grote verschillen tussen percelen. Dit jaar was de bodemvoorraad laag en is het herstelniveau op de 'moeizame' percelen beperkt."

De komende weken zal langzaam duidelijk worden wat de omvang van de schade is. De grote vraag is in hoeverre het gewas nog kan herstellen. "Er komt nog een groot deel groeiseizoen aan", zo zegt Sikken. "Tegelijkertijd lijkt er komende weken nog geen regen van betekenis te vallen. Over zo'n 2 weken verwachten we een beter beeld te hebben." Hetzelfde geldt voor de oogstverwachting in omringende landen, al heeft Sikken daar nu nog onvoldoende zicht op. "Ik heb wel begrepen dat ook daar de droogte impact heeft op de bietenteelt en de uiteindelijke opbrengst."

Aantasting bladschimmels valt mee
Onderzoeksinstituut IRS meldt dat er hier en daar bladschimmels worden gevonden. Er is ondertussen voor alle gebieden in Nederland een bladschimmelwaarschuwing verstuurd. De aantasting lijkt tot nu toe mee te vallen. Wel is het van belang het gewas regelmatig te inspecteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox