Agrifoto

Tech Drones

Zwitserland staat spuitdrones toe

6 Augustus 2019

Het bespuiten van de gewassen met behulp van drones is voor veel techniekliefhebbers een nieuwe stap in de toepassing van onbemande luchtvaartuigen (UAV's). Zwitserland staat als eerste land in Europa het gebruik van deze zogenaamde spuitdrones toe.

In Azië worden al sinds eind jaren '90 op afstand bestuurbare helikopters ingezet om rijstvelden te bespuiten die anders moeilijk begaanbaar zijn. Dankzij de hedendaagse techniek kunnen de drones autonoom hun werk doen en een ingetekend pad afvliegen om zo percelen te bespuiten. Hun capaciteit is beperkt, maar in omstandigheden bewijst het meerwaarde.

Vervanger van helikopter
Boeren in Zwitserland kunnen als eerste met de techniek aan de slag. Na 2 jaar bakkeleien heeft de overheid de dronewetgeving aangepast, zodat drones mogen worden toegepast voor het bespuiten van gewasbeschermingsmiddelen. Hierbij moet worden opgemerkt dat het al was toegestaan om vanuit de lucht te spuiten met bemande helikopters. Iets wat hoofdzakelijk in berggebieden worden gedaan, voor bijvoorbeeld wijngaarden.

Het bedrijf Agro Fly vroeg 2 jaar geleden een licentie aan om met spuitdrones te mogen vliegen en heeft die nu gekregen. Er mag tot 30 kilo of liter aan middel worden vervoerd met een drone. Wel moet deze drone tot 50 centimeter nauwkeurig zijn flight plan volgen en altijd in het zicht van de bestuurder zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat de drift van een drone niet meer is dan die van een bemande helikopter, en meestal juist minder dan bij bestaande technieken.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Opinie Joost Derks

Komt Frankenstein met Halloween op valutamarkt?

Inside Aardappelen

Zwitserland kampt met groot aardappeltekort

Nieuws Gewasbescherming

Zwitsers willen chemische gewasbescherming houden

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief