Shutterstock

Analyse Countus Akkerbouwindex

Start verkoopseizoen begint op heel andere voet

20 Augustus 2019 - Niels van der Boom - 1 reactie

Terwijl de akkerbouwmarkten voor aardappelen, uien en tarwe zijn overgeschakeld op de nieuwe oogst, past ook de Countus Akkerbouwindex zich aan. Seizoen 2019/2020 start op heel andere voet in vergelijking tot 1 jaar eerder. Het verschil van de Index bedraagt maar liefst 31.6 punten.

In de overgangsweek tussen juli en augustus (week 31) kwam de Countus Akkerbouwindex uit op een niveau van 74,7 punten. Niet eerder in de voorbije 5 jaar stond de akkerbouwbarometer op zo’n laag niveau in deze periode van het jaar; alleen in startjaar 2004 stond de Index (met 57,3 punten) nog veel lager.

Fikse daling
Wat is de reden voor deze plotselinge daling? Wanneer we kijken naar het verloop gedurende juli, dan valt een wisselend niveau op. In week 30 werd nog het hoogste niveau behaald (85,3 punten), maar 1 week later was dat het laagste niveau (74,7 punten). Tussen deze 2 niveaus bleef de Akkerbouwindex schommelen.

De Akkerbouwindex rekent met voorlopige areaalcijfers van 2019. Dit houdt in dat het consumptieaardappelareaal met 4,1% is toegenomen en die van zaaiuien zelfs met 9,5%. Het areaal tarwe is met 8,9% gestegen en het areaal suikerbieten nam met 6,4% af. Ook het vijfde gewas in de Akkerbouwindex (pootgoed) nam licht toe: +1,33%. In de Index wordt echter gerekend met Bintje-pootgoed; de oppervlakte van dit ras is juist bijna 40% gedaald.

Nieuwe areaalcijfers
Wat is de rol van de areaalcijfers in de Akkerbouwindex? De Index zegt iets over het rendement van de akkerbouwsector. Hiervoor is 1 januari 2004 als nulpunt gebruikt (100 punten). Consumptieaardappelen, gele zaaiuien, tarwe, suikerbieten en Bintje worden gehanteerd als bouwplan. Stijgt het areaal van een gewas, dan neemt het belang toe en weegt het financieel resultaat van de teelt zwaarder in de totale mix. Zo weegt de prijs van de consumptieaardappelen veel zwaarder mee dan die van de Bintje pootaardappelen, omdat het ras Bintje nog maar 1% van het pootaardappelareaal omvat.

Op dit moment heeft het toegenomen zaaiuienareaal een negatieve invloed. Het areaal weegt zwaarder mee, terwijl de uienprijs voor oogst 2019 op een veel lager niveau ligt dan 1 jaar eerder. Beurs Emmeloord noteerde 7 augustus de eerste zaaiuienprijs af land. In de Index van juli worden uien niet meegenomen, omdat er geen handel was. Ook dit verklaart de enorme daling.

Dalende prijzen
De aardappeltermijnmarkt heeft, als smaakmaker van de Index, een groot effect op het verloop gehad. Op 23 juli piekte de koers van het aprilcontract op €20,80 per 100 kilo. Hiervan was op 31 juli nog €15,40 over. De tarwenotering toont een licht dalende lijn, maar houdt op de fysieke markt nog wel stand boven de €170 per ton.

Het is nog onzeker hoe augustus uitpakt. Na een moeizame periode op de aardappeltermijnmarkt ziet het ernaar uit dat de situatie eind augustus positiever is. Hoe de uienmarkt zich gaat evolueren, is lastig te zeggen. De tarweprijs blijft naar verwachting redelijk stabiel, met een kleine verlaging in het verschiet.

Kentering in het verschiet?
De Akkerbouwindex veert vaker op nadat het oude seizoen laag is geëindigd. Vorig jaar was dit ook het geval. Het kantelpunt ligt in de meeste jaren echter eerder, zo rond week 29. Het kan zijn dat 2019 een comeback maakt wanneer de hoofdoogst start en de markt een beter beeld heeft van de opbrengst en kwaliteit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Tom 20 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883706/start-verkoopseizoen-begint-op-heel-andere-voet]Start verkoopseizoen begint op heel andere voet[/url]
De laatste weken is pas duidelijk geworden hoe enorm de schade is van de extreme weersomstandigheden in Europa. De gemiddelde opbrengsten van de gewassen in Europa zijn niet of nauwelijks hoger dan in 2018.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden