Shutterstock

Nieuws Oogst 2019

Hoe is de Duitse uien- en peenoogst?

27 Augustus 2019 - Anne Jan Doorn - 2 reacties

Opnieuw hebben de akkerbouwers in Duitsland te maken met extremen. Net zoals in Nederland is droogte en hitte een item. Nu de eerste opbrengstramingen voor uien en peen bekend zijn, wordt bekend wat de gevolgen zijn.

Het Deutscher Bauernverband (DBV) heeft de opbrengstverwachting voor uien en peen gepresenteerd. Het gaat om ruwe schattingen, maar toch is het algemene beeld duidelijk: de opbrengsten zijn hoger dan afgelopen jaar. De uienopbrengst in Duitsland wordt op 500.000 ton geschat. Dat is duidelijk meer dan in 2018. Toen werd 409.000 ton geoogst.

Net zoals Nederland kende Duitsland vorig jaar een slechte opbrengst als gevolg van de droogte. De opbrengst bij onze oosterburen ging van 46 ton per hectare in 2017 terug naar 36 ton in 2018. Voor 2019 is de verwachting dat de opbrengst per hectare onder het gemiddelde ligt. Een stijging van het zaaiuienareaal in Duitsland (+7%) zorgt ervoor dat de totale opbrengst toch fors groter is. 

Stijging peenareaal
DBV verwacht dat de peenoogst iets hoger uitkomt dan 625.000 ton, wat vorig jaar werd geoogst. Ook Pieter Gabriëls, de directeur van Bejo Duitsland, verwacht een hogere opbrengst dan vorig jaar. Ook dat heeft deels met een areaalstijging te maken. "Het Duitse peenareaal is met 3% gestegen." Als positieve noot weet hij dat de vraag naar wortelen ook wat toeneemt. Dat komt vooral door de populariteit van snackpeen, die een algemeen verhogend effect op de consumptie van peen heeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
thomas 27 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883782/hoe-is-de-duitse-uien-en-peenoogst]Hoe is de Duitse uien- en peenoogst?[/url]
In Engeland, maar ook in Polen, Frankrijk en Belgie vallen de opbrengsten tegen.
Henk 27 Augustus 2019
Polen en Engeland zit het gewoon helemaal mis. Bewaren gaat waarschijnlijk wederom beloont worden
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden