Shutterstock

Nieuws Octrooien

Europarlement verzet zich tegen octrooien op planten

19 September 2019 - Susan Drenth - 2 reacties

Het Europees Parlement heeft zich donderdag 19 september met een meerderheid uitgesproken tegen het verlenen van octrooien op planteigenschappen. Er is tevens een resolutie aangenomen waarin de Europese fracties van de SGP, CDA en VVD een belangrijke rol speelden.

In deze resolutie, die geagendeerd was door Jan Huitema (VVD), staan de zorgen die de brede parlementaire coalitie heeft over het octrooieren van planten. Kort gezegd wordt in de resolutie verzocht om geen patenten te verlenen die zijn gebaseerd op planteigenschappen die verkregen zijn via klassieke veredeling. Het is nooit de bedoeling geweest van de Europese wetgeving om patenten te verlenen op planten. 

Door de steun vanuit het Parlement is het duidelijk dat de Europese Unie een krachtig optreden van de Europese Commissie richting het Europees Octrooibureau wenst. Er was eerder ook al kritiek op dit bureau. Destijds gaf het Europees Octrooibureau een octrooi op broccoli en tomaat af. De kritiek hierop had als gevolg dat het Europees Octrooibureau in 2017 het besluit nam dat er geen octrooien meer verleend zouden worden. 

Discussie weer aangezwengeld
De discussie werd weer aangezwengeld toen in 2019 via een beroepszaak besloten werd dat de regels van het Europees Octrooibureau ongeldig zijn en octrooien toch mogelijk waren. Het definitieve standpunt van de Europese Unie over de kwestie zal later dit jaar door het Europese Hof van Justitie ingenomen worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Bert-Jan 19 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10884062/europarlement-verzet-zich-tegen-octrooien-op-planten]Europarlement verzet zich tegen octrooien op planten[/url]
Jan doet alles in zijn eentje? Kom op man BB wat een politiek gekleurd stuk...
Abonnee
Specsavers 20 September 2019
Het gaat over een resolutie van drie partijen Bertje, die geagendeerd zou zijn door Jan. Beter lezen jongen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden