octrooien

spuiten gewasbescherming Phytophthora

Achtergrond Veredeling

Octrooi op planten kan helpen bij verduurzaming

Nieuwe veredelingstechnieken houden de gemoederen in de Europa bezig. De techniek schrijdt voort terwijl de wetgeving achterblijft is een veelgehoorde klacht van veredelaars. Op de achtergrond speelt daarbij ook nog een discussie in hoeverre octrooien op planteigenschappen kunnen worden vastgelegd.
21 Juni 2021
Proefveld KWS

Nieuws Veredeling

Protest tegen patenten op planteigenschappen

Demonstranten hebben het Europees Octrooibureau (EPO) meer dan 175.000 handtekeningen aangeboden tegen het patenteren van natuurlijke plant- en diereigenschappen. De alliantie die protesteert bestaat uit milieuorganisaties, boeren en ontwikkelingshulporganisaties.
22 Maart 2021
Brussel EuropeseUnie Europa

Nieuws Veredeling

Nederland benadrukt: 'Geen octrooien op planten'

Nederland heeft zich duidelijk uitgesproken tegen het verlenen van octrooien op planteigenschappen die verkregen zijn via klassieke veredeling. Hiervoor is een brief gestuurd aan het hoogste beroepsorgaan van het Europees Octrooibureau (EOB).
16 Oktober 2019
Brussel EuropeseUnie Europa EU

Nieuws Octrooien

Europarlement verzet zich tegen octrooien op planten

Het Europees Parlement heeft zich donderdag 19 september met een meerderheid uitgesproken tegen het verlenen van octrooien op planteigenschappen. Er is tevens een resolutie aangenomen waarin de Europese fracties van de SGP, CDA en VVD een belangrijke rol speelden.
19 September 2019

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief