HAK

Nieuws Rode kool

HAK betaalt duurzame boer betere prijs

24 Oktober 2019 - 4 reacties

HAK gaat de boeren die investeren in een duurzame teelt een hogere prijs betalen. De allereerste pot rode kool die 'On the way to PlanetProof' gecertificeerd is en begin november in het schap komt te staan, is daar volgens de conservenleverancier het voorbeeld van. Komende jaren volgen meer groenten.

Rodekooltelers Wim en Johannes Straver, van landbouwcoöperatie CIGTA, krijgen vanuit HAK een 10% hogere prijs. "Want, boeren die investeren in duurzaamheid moeten financieel gecompenseerd worden", aldus HAK. De bedoeling is dat hier uiteindelijk aan wordt bijgedragen door schakels uit de handelsketen (waaronder de supermarkten, de inkoopcombinaties en de groothandel). HAK neemt dit onderwerp mee in de doorlopende gesprekken die zij met hen voert.

Volgens de fabrikant ziet de keten in toenemende mate dat investeringen in duurzaamheid nodig zijn en dat die niet van 1 kant mogen komen. "Het kan niet zo zijn dat enkel boeren moeten opdraaien voor de kosten van het betere en meer weerbare milieu dat we als maatschappij voor ogen hebben", zegt Adri den Dekker, directeur inkoop, landbouw & duurzaamheid bij HAK.

Consumentenprijs
Wat dat betreft ligt ook een uitdaging richting consumenten, beaamt Den Dekker. "Als we de meerkosten van willen spreiden over iedere schakel in de handelsketen, dan zullen ook consumenten een deel moeten dragen. Een grote groep consumenten is daar al toe bereid, maar er ligt een taak voor de hele keten om uit te leggen dat voor duurzamere producten iets meer betaald moet worden." Uiteindelijk is het de retail die de prijs voor consumenten bepaald, benadrukt Den Dekker.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) krijgt deze week de eerste pot 'On the way to PlanetProof' rode kool van HAK. Komende jaren breidt de conservenleverancier het assortiment met het duurzaamheidslabel verder uit. Zo volgen aankomend jaar onder andere zuurkool, rode bieten, spruiten en diverse bladgroenten volgen en in 2021 de zomergroenten.

Geen kortetermijnpolitiek
Volgens HAK houdt het bericht dat zij de telers die duurzaam produceren meer gaat betalen, geen verband met de boerenprotesten. "Ons streven naar een duurzame en lokale teelt, en het traject richting On the way to PlanetProof is lang geleden ingezet. De afspraken over de plus van 10% zijn al in februari van dit jaar gemaakt met onze telers. Dat is geen kortetermijnpolitiek. Bovendien oogsten we alleen tijdens het seizoen en de rodekooloogst is nu begonnen."

Wel vindt HAK het belangrijk (juist nu de actualiteit onder meer gaat over de inspanningen van boeren) om als grootste groentemerk in Nederland haar visie hierop te delen. "We hebben sympathie voor de situatie van de boeren. We hopen dat de gesprekken constructief gevoerd worden. Ook is een duurzamere landbouw nodig richting de toekomst, zodat we goed en kwalitatief hoogstaand voedsel blijven eten van dichtbij, zonder de aarde uit te putten. Boeren moeten echter wel gecompenseerd worden voor de extra kosten die ze hiervoor maken."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
roy 24 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10884450/hak-betaalt-duurzame-boer-betere-prijs]HAK betaalt duurzame boer betere prijs[/url]
Jammer dat je alleen niks meer mag spuiten met Planet Proof en dat dit die 10% zomaar weer kan kosten
Abonnee
Boer Jan 24 Oktober 2019
Jawel hoor, die nieuwe "groene middelen' mogen gewoon, tellen helemaal niet mee in de score, jammer dat deze niet zo goed werken, en knap duur zijn.
Zo schieten wij er weer niks mee op, afnemer een mooi verhaal, en de middelen fabrikanten een nieuwe melkkoe, ook die doen graag mee aan de nieuwe groene graaiactie.
Dokter 24 Oktober 2019
HAK betaalt duurzame boer minder slechte prijs.

Betere titel.
jan met de pet 24 Oktober 2019
Doe mij maar plofkip of goedkope buitenlandse invoer, anders kan ik mijn warmtepomp en elektrische auto niet meer betalen. Ik wil ook op vakansie.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Melk

Weidegang voor jongvee extra eis in PlanetProof

Nieuws melk

Keurmerken SMK draaien goed, maar niet bij melk

Analyse Keurmerken

Keuze CBL voor 'Beter voor' maakt veel los

Nieuws Planet Proof

SMK wil meer comfort en bewegingsruimte voor koe

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox