Shutterstock

Nieuws Liquiditeitsmonitor

Akkerbouwer verdient meer met minder

28 Oktober 2019 - Niels van der Boom

De lagere opbrengst van oogst 2018 heeft een hoger financieel rendement opgeleverd bij de akkerbouwers. Dit kan ABN Amro concluderen op basis van de rekening-courant van bedrijven. De financiële situatie is normaal te noemen. Door de teelt- en oogstkosten zijn de inkomsten afgenomen.

Aan het einde van het derde kwartaal bedroeg de stand op de rekening-courant €16.000 bij akkerbouwklanten van ABN Amro. Dit is bijna €13.000 meer dan 1 jaar eerder. De daling in het saldo over het tweede kwartaal, is gelijk aan 2018. Dat meldt de bank in een persbericht over hun Liquiditeitsmonitor.

Meer leningen
Aangezien er in het derde kwartaal weinig inkomsten binnenkomen door gewasverkopen, daalt de liquiditeitspositie. Daarnaast worden wel kosten gemaakt voor de teelt en de oogst. De afschrijvingen waren €20.000 meer dan de bijschrijvingen. Over het tweede kwartaal was dit juist andersom. Wel werd meer uitgegeven door investeringen. Deels omdat extra geld is geleend bij de bank. Ook is in het derde kwartaal meer afgelost dan 1 jaar eerder.

Oogst 2018 is over het derde kwartaal volledig verwerkt en uitbetaald. De lagere hectareopbrengsten zijn gecompenseerd met hoge verkoopprijzen. Dit teeltseizoen zijn er wel meer kosten gemaakt voor arbeid, beregening en energie. De toegerekende kosten lagen op een minder hoog niveau. De liquiditeitspositie van akkerbouwers wisselt sterk per regio. Mede door de weersomstandigheden, weet de bank. Wel of niet intensief beregenen maakt een duidelijk verschil.

Betere bietenprijs?
ABN Amro verwacht een lager prijsniveau voor uien en aardappelen. De prijs voor suiker is licht toegenomen, al is het afwachten of dit merkbaar is in de uitbetalingsprijs van bieten. Na oktober verbetert de liquiditeit waarschijnlijk, omdat de eerste producten worden afgeleverd en betaald. Een variatie per bedrijf blijft, dankzij de verschillen in regenval tussen de diverse akkerbouwgebieden.

De kredietverstrekker onderschrijft de onzekere situatie in de akkerbouw. Veel aardappelen bevinden zich momenteel (nog) niet achter de planken. De kosten voor het huidig teeltseizoen worden gespreid betaald, waarbij investeringen beperkt blijven. Naast de verkoop van producten, laat ook uitkering van de betalingsrechten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) het saldo in het vierde kwartaal toenemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden