Photography Berlin / Shutterstock.com

Nieuws Boerenprotesten

10.000 Duitse boeren de straat op in Berlijn

26 November 2019 - Niels van der Boom - 5 reacties

In Berlijn komen vandaag, dinsdag 26 november, naar schatting 10.000 boeren uit heel Duitsland bijeen. Trekkercolonnes zijn al sinds zondagmiddag onderweg naar de hoofdstad. Het gaat om het grootste boerenprotest ooit. De motieven om te demonstreren zijn veelal vergelijkbaar met die uit Nederland.

Waardering voor het boerenvak, het alsmaar strenger wordend gewasbeschermingsmiddelenbeleid, aanscherpte mestnormen en bodemprijzen voor vlees en melk. Het zijn enkele hoofdredenen waardoor Duitse boeren het niet langer pikken en dinsdag 26 november het gebied rond de Brandenburger Tor bezetten. Onder andere CDU-landbouwminister Julia Klöckner spreekt de menigte daar toe. Ook de minister van milieu beklimt 's middags de bühne.

500 kilometer naar Berlijn
In totaal worden rond 10.000 boeren verwacht in de hoofdstad. Naar schatting 5.000 daarvan komen met de trekker. Een rit die, voor boeren uit bijvoorbeeld Beieren, 3 dagen kost en over ruim 500 kilometer gaat.

In Nederland was de halveringsuitspraak van D66-politicus Tjeerd de Groot de druppel die de emmer deed overlopen. Bij de oosterburen is dat de aanscherpte ‘Düngeverordnung’. Duitsland dreigt namelijk een Europese miljardenboete boven het hoofd te hangen, omdat nitraatgehaltes in het grondwater te hoog zijn. Daardoor worden de regels voor het uitrijden van drijfmest flink aangescherpt. Vooral in deelstaten met veel veehouderij, zoals Nedersaksen, zorgen de nieuwe regels voor problemen.

Eerlijke prijs en waardering
Ook in Duitsland zijn consumenten kritisch als het gaat om diergezondheid en stalcomfort, maar veelal niet bereid hier een meerprijs voor te betalen. Dat steekt de Duitse boeren. Zij vragen daarom om een eerlijke prijs, betere margeverdeling in de keten en waardering voor hun vak.

Minister Klöckner zegt begrip te hebben voor de protesterende boeren, die onterecht als vervuiler of dierenmishandelaar worden afgeschilderd in de media. Op 2 december staat een bijeenkomst gepland tussen bondskanselier Angela Merkel en 40 agrarische belangenbehartigers.

Verkeershinder
Het is niet voor het eerst dit jaar dat Duitse boeren protesterend de straat op gaan. Eind oktober, vlak na de Nederlandse protesten, werd ook al in meer dan 16 steden geprotesteerd. Lokaal zorgen de trekkers voor problemen met het verkeer, al verloopt het grotendeels ordelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
el flitso 26 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10884811/10000-duitse-boeren-de-straat-op-in-berlijn]10.000 Duitse boeren de straat op in Berlijn[/url]
volgens mij komen de verhoogde nitraatconcentratie
1 afschaven derogatie door de Europese unie
2 de relatief droge weersomstandigheden van de afgelopen 2 zomers
dat de Europese unie hier een boete voor dreigt te geven vind ik van weinig inzicht bevatten
marie 26 November 2019
Prachtig demonstreren, mits boeren niet met dictaten komen. Er zijn meer belangen in dit land.
tot hier en niet verder 27 November 2019
Beste Marie, iedereen mag alles, alleen de boeren, die zeer veel risico lopen, die mogen enkel luisteren en de problemen van de gehele samenleving oplossen, zelfs de nep problemen die enkel afleiding zijn van de werkelijkheid, je zult best veel gestudeerd hebben anders zou je niet zover van de werkelijkheid afstaan, succes met je onkunde
tot hier en niet verder 27 November 2019
Marie, het grootste belang is wel dat we toekomst hebben, als we jou volgen is hier alles dood over een paar jaar, ga in de zogenaamde natuurgebieden kijken, waar jou idealisten de dienst uitmaken, een dode vlakte, niet door de boeren, maar door hun onkunde
Arnaud 27 November 2019
EL flitso,

die "verhoogde Nitraatwaarde" komt, net zoals in NL met de Ammoniak metingen, uit onbetrouwbare meetstations en bedenkelijke berekenmethodes. Er zijn nitraat meetpunten die representatief zouden moeten zijn voor een straal van 80 km. dat is onzin.

en marie, ik weet niet of je weet wat een dictaat betekent, maar het lijkt er niet op. er is geeist dat we aan de gesprekstafel komen te zitten naast alle andere belanghebbende in Dld, om tot wetgeving te komen waar de boer zijn boterham verdient, met oog voor de maatschappelijke aspecten. lijkt me een faire zaak
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden