Shutterstock

Nieuws Gewasbescherming

Lichtvervuiling belangrijke oorzaak insectensterfte

24 December 2019 - Anne Jan Doorn - 16 reacties

Lichtvervuiling is een belangrijke oorzaak van insecten sterfte. Dat blijkt uit een review van 150 wetenschappelijke studies over de afname van de insectenpopulatie. Lichtvervuiling tegengaan kan dan ook een effectieve methode zijn om de afname te remmen.

Er is een grotere afname van insecten in gebieden met meer vervuiling door kunstmatig licht stellen de onderzoekers. Dat komt onder andere doordat de insecten door het licht aangetrokken worden en daardoor een perfecte prooi vormen. Een van de andere redenen die genoemd wordt is dat het natuurlijke ritme van de insecten wordt verstoord, wat onder andere negatief is voor de voortplanting.

Ongeveer de helft van alle insectensoorten is in de nacht actief. Toch worden niet alleen deze soorten door licht verstoord. Ook overdag actieve soorten worden namelijk verstoord in hun nachtelijke rust. Volgens de onderzoekers is er lichtvervuiling op een kwart van het landoppervlakte van de wereld en heeft het daardoor grote impact.

Eenvoudige maatregel
Hoewel lichtvervuiling volgens de onderzoekers soms wel overschat wordt als oorzaak voor de afname van insecten, is het wel heel eenvoudig om onnodig licht uit te doen. "Daardoor kan de afname van insecten sterk gereduceerd worden door een dergelijke simpele maatregel", aldus de onderzoekers in theguardian.com. Ook LED-licht kan een oplossing zijn. Dit licht kan eenvoudig aangepast worden in minder verstorende kleuren licht. Blauwwit licht lijkt namelijk op daglicht, en heeft daardoor de meeste invloed op de insecten, terwijl bijvoorbeeld groen licht veel minder schadelijk is.

De onderzoekers stellen voor dat er een nationaal licht reductie doel moet komen in Engeland. Dit zou vastgelegd moeten worden in de wet. Behalve lichtvervuiling worden oorzaken als een kleiner beschikbaar gebied voor insecten, chemische verontreiniging en invasieve soorten genoemd. 

Niet alleen landbouw
Waar intensieve landbouw vaak als belangrijkste oorzaak van insectensterfte genoemd wordt, blijkt uit dit onderzoek dat ook andere factoren een belangrijke reden zijn. De afname van de insectenpopulatie werd in een ander wereldwijd onderzoek onderstreept: 40% van de insectensoorten zou bedreigd worden door uitsterven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
Harry 24 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10885141/lichtvervuiling-belangrijke-oorzaak-insectensterfte]Lichtvervuiling belangrijke oorzaak insectensterfte[/url]
Dus niet alleen het spuiten is schadelijk.

Al die boeren met al die werklichten zijn ook de oorzaak
Joost 24 December 2019
Dan stel ik een verplichting voor van groen licht op tractoren en combines. En een verbod op alle andere licht.
Kerstmis: feest van het licht.
kiwi 24 December 2019
shit hoe moet ik nu dan illegaal spuiten in het donker ? dan maar op gps met de lampen uit!
Abonnee
Vrij grof 24 December 2019
Kiwi, kiwi.
De overheid kan ieder gps signaal peilen dus je licht uitdoen heeft geen zin.
De landbouw werd altijd gezien als de grootst insecten verminderaar en zo zie je maar dat er totaal onvoorziene oorzaken zijn met vaak een grotere impact als landbouw.
Maar ja dat willen we niet zien .
Mogelijk dat er nog tal van oorzaken zijn die we nog niet weten,
Westbrabander 24 December 2019
Hoe zit het eigenlijk met de gevoeligheid van insecten voor alle mogelijke communicatie signalen?
Kjol 25 December 2019
Ideaal ‘s nachts met licht aan met de trekker luizen bestrijden. Zeer milieuvriendelijk zonder chemie en met lage kosten.
Wim 25 December 2019
Heb je in zomerdag ooit de vliegjes geteld voor op je auto. Nou vermenigvuldig dat maar eens met 12.7 miljoen en dan is dit nog zonder buitenlandse auto's.
Jp kievit 25 December 2019
Alle chemische gbm middelen die een N nummer hebben zijnmeerdan 120%veilig .geen bijen sterfte buxus motten en koolmeesjes wordt veroorzaakt door vlooien banden.een probleem is er een middel dat zijn toelating verliiest komt nooit meer beschikbaar voor de akkerbouwer en fruitteler 1
kikker 25 December 2019
het blijft gewoon een schande dat fiproniel nog steeds gebruikt wordt op huisdieren
Cagri 25 December 2019
@westbrabander: zijn reeds vele onderzoeken die deze link leggen (o.a. Voor de bijensterfte) maar iedereen gebruikt deze signalen en het land verdient alleen al met de toewijzing van de netwerkrechten miljoenen...dus veel beter de schuld aan de boertjes geven, krijg je ook makkelijker de massa in mee.
NOS fake news? 26 December 2019
En natuurlijk is dit bericht niet op NOS.nl te zien. Er waren die dag blijkbaar belangrijkere onderwerpen (ahum).
Maar zodra er weer ergens een mogelijke link tussen landbouw en insectensterfte wordt gevonden, staat NOS vooraan in de rij.
@anne jan: heb jij goede connecties bij NOS, en kun je hen vragen om dit onderwerp alsnog te melden? Dan komen ze misschien ook nog es van hun anti landbouw imago af.
Johan Bolks 26 December 2019
Natuurlijk kunnen we er thuis ook rekening mee houden door niet onnodig verlichting te laten branden, maar wat te denken van al die reclameborden en winkelvitrines waar toch ook wel een lampje minder van aan kan? Helemaal s'avonds/s'nachts??...
kees 26 December 2019
wat te denken van al die kassen op 30km afstand al te zien met al dat licht
Klaas 27 December 2019
Begrijp ik dat goed: Komt er een lichtvervuilingsnorm voor werkenden?

Kabinet komt blijkbaar op het licht af nu adviserende lobbyisten op vakantie zijn en er niets meer te grijnzen valt in het donker.

P.s. aantal vliegen op auto's idd dramatisch gedaald afgelopen 10 jaar, naast vele kankerpatiënten levensduur pensioenfondsen mogelijke comfortabele oorzaken waar geen lobbyist last van heeft: licht.

hoe stom kan je zijn
Mozes 27 December 2019
O ze willen nu ook Tuinders onteigenen na stikstofnorm!

Boeren zijn wakker, U ook?
ik 27 December 2019
de publieke omroep is druk met het op een voetstuk plaatsen van een jihadbruid omdat die veel belangrijker zijn dan onze boeren. tenminste bij onze linkse omroepen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Adema slaat modderfiguur met standpunt glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Grote kans op jaar respijt bij gesloten vulsysteem

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox