Dossier Eiwittransitie

Fermentatie

Nieuws FrieslandCampina

FrieslandCampina wil boerloos verbreden in eiwit

FrieslandCampina wil snel verder verbreden als voedingsbedrijf met een ruim aanbod aan eiwitten. Dit blijkt uit de aangekondigde samenwerking met het Californische biotechbedrijf Triplebar Bio. Het is ook een verdere stap op weg om boerloos te produceren.
12 Januari 2023
supermarkt vleesconsumptie vlees

Nieuws Heffing vlees

Brede kritiek op vleestaks, ook van regeringspartijen

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer (ChristenUnie) kondigde gisteren aan te gaan onderzoeken welke effecten het invoeren van een vleestaks op de vleesconsumptie heeft. Vanuit diverse hoeken, waaronder regeringspartijen VVD en CDA, is er echter behoorlijk wat kritiek op de plannen van de minister. Ook bij de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) klinkt irritatie over de 'zoveelste poging om een contraproductief en onuitvoerbaar plan' op de agenda te krijgen.
30 Maart 2022
vliegen larven insectenlarven zwarte soldatenvlieg

Nieuws Voeringrediënten

Insectenbedrijf Protix haalt miljoenen op voor voer

Het Brabantse concern Protix, dat uit insectenlarven voedingsingrediënten maakt voor diervoeders, heeft €50 miljoen opgehaald bij impactbeleggers. Het kapitaal wordt toegevoegd aan het eigen vermogen en wordt door Protix gebruikt voor internationale expansie en verder onderzoek.
9 Februari 2022
Boerenbusiness CocaCola

Opinie Geesje Rotgers

Groene voedselstrategie tast volksgezondheid aan

Mensen moeten milieuvriendelijker gaan eten. De huidige voedselproductie zou te belastend zijn voor het milieu. De rapporten over de hervorming van de Nederlandse landbouw reiken inmiddels tot ver boven de dakgoot.
8 Februari 2022
veldbonen

Achtergrond Eiwitteelt

Lage marktprijs nekt eiwitteelt in Nederland

De eiwitteelt in Nederland komt maar niet op gang. De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek lieten eerder dit jaar zien dat afgelopen jaar een groei van ‘slechts’ 300 hectare heeft plaatsgevonden. Dit terwijl de vraag naar plantaardige voedingsmiddelen in rap tempo toeneemt. De lage wereldmarktprijs is de reden dat veel verwerkers nog altijd voor import kiezen. En, daar zeggen Flevolandse eiwittelers nu als eerste ‘nee’ tegen.
17 Januari 2022

BB TV Cor Pierik

Teelt van Nedersoja stelt nog weinig voor

We zitten midden in een eiwittransitie en de Europese Unie wil zo veel mogelijk zelfvoorzienend worden op het gebied van eiwitgewassen als soja. Maar dan moet er nog heel wat gebeuren. De hele productie van eiwitgewassen, zoals soja, stelt in Nederland nog niet zoveel voor, vertelt Cor Pierik, hoofd landbouw bij het Centraal Bureau voor de Statistiek.
20 December 2021
Avebe

Nieuws Avebe

Solanic-eiwit in trek en dus verhoogt Avebe productie

Aardappelcoöperatie Avebe investeert €66 miljoen in haar innovatie- en duurzaamheidsprogramma. Een groot deel van dat bedrag wordt besteed aan de eiwitproductie. 'De sterke groei van de plantaardige markt, in combinatie met de aantrekkelijke eigenschappen van ons aardappeleiwit, hebben geleid tot een tekort aan Solanic.' En daarom heeft Avebe het doel om de productie te verhogen.
6 December 2021
Plantaardig eiwit

Nieuws Rabobank

Dierlijk eiwit heeft geen last van vervangers tot 2035

De impact van vlees- en zuivelvervangers op de dierlijke eiwitketens en de akkerbouwsector is tot 2035 nog beperkt. Hoewel de markt voor alternatieve eiwitten flink doorgroeit, blijft het de komende 14 jaar 'slechts' een nichemarkt. Rond 2035 hebben vlees- en zuivelvervangers circa 4% en 9% consumptieaandeel in respectievelijk de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.
28 Juni 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox