Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Bietenoogst op een haar na gevild

31 December 2019 - Niels van der Boom - 6 reacties

Bijna alle suikerbieten in Nederland zijn gerooid. Nog 2% zat aan het begin van week 1 in de grond, becijfert Suiker Unie. Het gaat om een kleine 1.600 hectare. Daarmee is de rooivoortgang ongeveer gelijk aan oogst 2017.

Een cijfer van 2% betekent, op het totale areaal van 79.210 hectare, dat nog 1.584 hectare in de grond zit. In Noord- en Zuid-Holland moeten nog de meeste bieten worden gerooid. Het gaat daar om 5% van het totaal. In West-Brabant zit nog 4% van de bieten in de grond. Op de Zeeuwse eilanden is dat 3%. De Flevopolder en noordelijke dal- en veengronden zijn klaar.

Oogst iets later
Aan de start van het jaar was de bietenoogst van 2018 inmiddels bijna geklaard. Oogst 2017 sleepte wel langer door. Tot eind januari werden toen nog suikerbieten gerooid. In week 1 van 2018 zat eveneens 2% in de grond. Dat correspondeerde echter wel met een groter areaal, waardoor het om 1.700 hectare ging. Ook toen was het nat. Suiker Unie schat in dat komende week de laatste bieten worden geoogst.

Laag suikergehalte
Het tarrapercentage is hoog. In de 16e campagneweek komt deze op gemiddeld 13,2% uit. Het suikergehalte blijft met 16,2% stabiel laag en 1,2% onder dat van vorig jaar. Het campagnegemiddelde staat nu op 16,34%. De suikerfabriek in Groningen verwerkt naar verwachting op 14 januari de laatste bieten. Dinteloord volgt op 17 januari. Ook het rooien van cichoreiwortels is nog niet afgerond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
bieten teler 31 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10885175/bietenoogst-op-een-haar-na-gevild]Bietenoogst op een haar na gevild[/url]
zoveel werk voor zo weinig geld !
G.stikstofbiet 1 Januari 2020
Ben helemaal klaar met die stikstofbieten geen goed woordt meer voor over , hoop ook op een warme zomer en een zeer slecht oogst, zo dat de bietencampange binnen 10 week klaar is
Abonnee
Vrij grof 1 Januari 2020
Nou nou, wat een geleuter en gepiep zo.
Mooi gewas met weinig werk en amper risico.
Allen een goed 2020 toegewenst.
Jp kievit 1 Januari 2020
De suikerunie gaat het regelen om de nicotines weer een toegelating te krijgen voor minimaal 5 jaar bijen gaan dood van de varroamijt niet van nicotines
suikerbiet 1 Januari 2020
pakje nicotine wordt anders wel fors duurder...
kikker 2 Januari 2020
pakje cabellero’s mee zaaien?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden