Agrifoto

Nieuws campagne 2019

Opbrengst cichorei valt tegen door nat najaar

9 Januari 2020 - Jeannet Pennings - 1 reactie

De oogst van cichorei is bijna rond. Minder dan 1% van de wortels moet volgens verwerker Sensus nog worden gerooid. Daarmee komt er ook zicht op de opbrengsten. Duidelijk is dat de inulinesilo’s dit jaar niet overlopen.

René Schunselaar, manager agro bij Sensus, noemt de oogstcondities dit seizoen uitdagend. “Nog steeds is het hartstikke nat. Ik heb dan ook waardering voor de inzet van telers en loonwerkers. Zij hebben ervoor gezorgd dat er iedere week toch voldoende aanvoer was.” Volgens Schunselaar moet een enkel perceel worden gerooid, voornamelijk in de hoger liggende zandpercelen. “De inschatting is dat we rond 25 januari de campagne afronden.

Meer tarra, minder inuline
Door het natte najaar liggen de tarrapercentages aanzienlijk hoger en zijn de opbrengsten lager. “Voor een goede cichoreioogst heb je een zonnig en in ieder geval droog najaar nodig. We hebben precies het tegenovergestelde gekregen. Natter en somberder kon bijna niet. Daardoor zitten we sinds de start van de campagne op een tarrapercentage van 13 à 14%, terwijl we streven naar een percentage onder de 10%.”

Hetzelfde geldt voor het inulinegehalte, die dit jaar 17% of hoger had moeten zijn. “Ik denk dat we op gemiddeld 16,6 of 16,7% uit komen. Ook dat is volledig terug te voeren op het natte najaar en dat is jammer. We hadden het graag anders gezien, maar we zijn met een buitenteelt nu eenmaal afhankelijk van de weersomstandigheden.”

Realistisch zijn
Sensus verwacht dat de gemiddelde inulineopbrengst dit jaar uitkomt op 7,5 tot 8 ton per hectare. Daarmee ligt de opbrengst onder het streefgetal van 8,1 ton per hectare in 2019, Dit is gebaseerd op het programma ter verbetering van het teeltrendement met als uiteindelijk doel 10 ton per hectare in 2023. “Daarin moeten we realistisch zijn. We kunnen een hele hoop goede keuzes maken op het gebied van rassen, percelen, bemesting en zaaidatum, maar uiteindelijk zijn we altijd afhankelijk van de groei- en oogstomstandigheden.”

Desondanks ziet Schunselaar nog altijd een stijgende trendlijn als het gaat om de cichoreiopbrengst. “Tot 4 jaar geleden lag die altijd rond de 7 ton per hectare gemiddeld. Nu werken we met de hele sector aan vooruitgang en dat werpt zijn vruchten af. Door de teelt prioriteit en aandacht te geven, is ook het aantal teeltmislukkingen fors afgenomen.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Thomas 12 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10885247/opbrengst-cichorei-valt-tegen-door-nat-najaar]Opbrengst cichorei valt tegen door nat najaar[/url]
De opbrengsten van alle gewassen vallen tegen en dan ook nog hoge product tarra percentages. De eerste weken v/h nieuwe jaar zijn altijd wat sombere weken, maar wil nog niets zeggen over de rest van 2020.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden