Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Suikeropbrengst haalt gemiddelde niet

21 Januari 2020 - Niels van der Boom

Suiker Unie, onderdeel van Royal Cosun, heeft de bietencampagne voor oogst 2019 afgerond. De gemiddelde wortelopbrengst komt hoger uit dan in oogstjaar 2018, maar de gemiddelde suikeropbrengst wordt niet gehaald.

Zaterdag 18 januari heeft de fabriek in Dinteloord de laatste suikerbieten verwerkt. In Groningen werden al op maandag 13 januari de laatste bieten door de fabriek gejaagd. Daarmee kan ook de balans voor oogst 2019 worden opgemaakt. Het betrof wederom een extreem seizoen met een koud voorjaar, gemis van de neonicotinoïden zaadcoating, droogte en tot slot een nat najaar. Dat resulteerde in gemiddeld 12,2% tarra, tegenover 8,5% in 2018.

Minder suiker
De gemiddelde wortelopbrengst voor heel Nederland komt op 83,9 ton per hectare. Dat was een jaar eerder nog 76 ton per hectare, toen de droogte nog meer toesloeg. Het gemiddeld suikerpercentage komt op 16,3%, tegenover 17,4% in 2018. Afgelopen teeltjaar gaat dan ook in de boeken als een mager suikerjaar. De weersomstandigheden zijn hier mede debet aan. Na een lange droge periode begonnen veel bietengewassen opnieuw te groeien. Ook dat kostte veel suiker.

Lagere gehaltes
Hiermee komt de gemiddelde suikeropbrengst op 13,7 ton per hectare. Dit is 3,5% lager dan het meerjarig gemiddelde van 14,2 ton per hectare. In enkele regionale gebieden komt het gemiddeld suikergehalte nog iets lager uit. Een gehalte van 16,8% (Walcheren en Texel) bleek het hoogst haalbare in de campagne. De WIN kwam uit op 89,6 punten gemiddeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden