Shutterstock

Inside Aardappelen

Gaat Rusland zijn eigen frites produceren?

31 Januari 2020 - Jeannet Pennings

Rusland wil zelfvoorzienend zijn en een dominantere rol spelen in de wereldwijde export van landbouwproducten. Die ambitie steekt het land niet onder stoelen of banken. Ook de verwerking van aardappelen is onderdeel van de groeiplannen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Russische overheid heeft afgelopen jaren stevig ingezet op groei van de landbouw. Het resultaat is dat het land inmiddels nagenoeg zelfvoorzienend is. "Nu is de belangrijkste taak om het exportpotentieel van landbouwproducten verder te vergroten", zo benadrukte de kersverse premier Mikhail Mishustin onlangs nog. Volgens het hoofd van de Russische regering geldt dat niet alleen voor graan, maar ook voor andere gewassen en vleesproducten.

Aardappelverwerking ondermaats
In dat daglicht komt de voorspelling van marktanalisten dat de aardappelverwerking in Rusland snel zal gaan groeien niet als een verrassing. De Russen klagen regelmatig dat de verwerking van aardappelen in eigen land ver onder de maat is. Komende jaren kan dat snel veranderen. Alleen al als je kijkt naar de ontwikkelingen bij de grootste aardappelverwerker in het land Frito Lay, onderdeel van het Amerikaanse PepsiCo.

Frito Lay verwerkt jaarlijks 360.000 ton aardappelen in Rusland, voornamelijk tot chips. Dat begon een kleine 20 jaar geleden met een productie van 4.000 ton in de regio Moskou. Inmiddels is dat opgeschaald naar 210.000 ton aardappelen per jaar. Daarnaast heeft Pepsico sinds 2017 een fabriek in het zuiden van Rusland (Azov) en liggen er bouwplannen voor een derde fabriek in Nowsibirsk. Onder meer om ook Siberië en Kazachstan te beleveren.

Fritesproductie groeit
De fritesproductie in Rusland heeft pas in 2018 een vlucht genomen. De joint venture Belaya Dacha Group en Lamb Weston/Meijer opende toen de eerste grootschalige fabriek in Lipetsk, zo’n 400 kilometer onder Moskou. Afgelopen jaar zouden hier 200.000 ton aardappelen verwerkt moeten zijn en er liggen al plannen voor uitbreiding van de fabriek. Het bedrijf heeft de ambitie om Rusland onafhankelijk te maken van de fritesimport.

Daarnaast ligt er een exportdoelstelling. McDonalds is een van de ketens die door Belaya Dacha Group en Lamb Weston/Meijer wordt beleverd. Ook de productie van aardappelvlokken en geschilde aardappelproducten in Rusland is groeiende. Maxim Gorky en CRIMM zijn hier de belangrijkste spelers.

Minder export vanuit EU
Voor de EU-5 landen is Rusland vooral van belang voor de export van pootgoed en frites. Nederland is de belangrijkste leverancier van frites in Rusland. In 2018-2019 importeerde Rusland in totaal 100.500 ton aan frites. Dat was al een daling van 20% en gezien de ambities die er liggen met de eigen aardappelverweking zal dat fritesexport naar Rusland verder onder druk komen te staan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden