Shutterstock

Nieuws Jaarcijfers Cosun

Aviko behaalt hoogste resultaat ooit in 2019

13 Februari 2020 - Eric de Lijster - 1 reactie

Aviko heeft over het jaar 2019 haar hoogste resultaat ooit behaald. De producent van diepgevroren aardappelproducten heeft de problemen van de aardappelteelt in 2018 goed weten te vertalen naar de markt, zo zei Albert Markusse, topman van Cosun, donderdag bij de toelichting op de jaarcijfers.

Cosun maakt nooit de financiële cijfers van de bedrijven die onder het concern vallen (Suiker Unie, Aviko, SVZ, Duynie en Sensus) bekend. Naar de winst van Aviko is het dus gissen. Wel is duidelijk dat het fritesconcern een groot aandeel heeft in de ledentoeslag van €39 miljoen en het nettoresultaat van €20 miljoen van Cosun. Suiker Unie en SVZ leden namelijk in 2019 verlies, Sensus kampt met druk op de marge en alleen bij Duynie is ook sprake van een 'hoger resultaat'.

Juiste strategie
Aviko heeft bij de verkoop van de teelt van 2018, die door de droogte tegenviel, de juiste strategie gekozen, zo liet Markusse doorschemeren. "Toen eenmaal duidelijk werd dat de oogst ging tegenvallen, is Aviko geen nieuwe contracten aangegaan en heeft veel aardappelen ingekocht. Pas toen we zekerheid hadden van grondstof, zijn we weer nieuwe contracten aangegaan. Dat heeft uiteindelijk goed uitgepakt. De verkoopprijzen lagen op een hoger niveau."

Daarbij profiteert Aviko ook van de wereldwijde groei naar diepgevroren aardappelproducten. Deze markt groeit jaarlijks met gemiddeld 4%, maar Markusse ziet ook uitschieters van 10% in bijvoorbeeld China. Daar ligt de markt door de uitbraak van het coronavirus overigens plat. "Frites wordt veel in restaurants gegeten en die zijn in China nu dicht", verklaart Markusse. "We verwachten dat dit pas over een paar maanden enigzins vlot trekt."

Coronavirus vertraagt
Door het coronavirus is ook het aankoopproces van het bedrijf Hongyuan Louis, waar Aviko een belang van 90% in gaat nemen, vertraagd. Markusse rekent erop dat alle formaliteiten in de eerste helft van dit jaar zijn afgerond. Hongyuan heeft een productiecapaciteit van 40.000 ton frites per jaar. "Via ons verkoopkantoor in Shanghai kunnen we straks een mix van Chinese en Europese frites aanbieden op de Chinese markt."

Ook vlokkenproducent Aviko Rixona profiteert volgens Markusse van de wereldwijde groei naar aardappelsnacks. In het Belgische Poperinge is Aviko begonnen met de bouw van een gloednieuwe fabriek. 

Aviko is inmiddels qua omzet veruit het grootste bedrijf binnen Cosun met een aandeel van 45%. Dit betekent, uitgaande van de jaaromzet van Cosun van €2,046 miljard, dat Aviko ongeveer een omzet draait van €921 miljoen. Suiker Unie volgt door de lage suikerprijzen van de afgelopen 2 jaar met een aandeel van 23%, de SVZ, Duynie en Sensus brengen de resterende 32% aan omzet binnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Adriaan 13 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10885864/aviko-behaalt-hoogste-resultaat-ooit-in-2019]Aviko behaalt hoogste resultaat ooit in 2019[/url]
Hoe doen ze dat toch die lui van Aviko...??
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Nieuws Aardappelen

Aviko verkoopt fabriek in Cuijk aan investeerder

Nieuws aardappelen

Aviko komt met historisch hoge poolprijs: 362 euro

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden